Internationalt landevejTour de France

Profil: Tadej Pogačar

Slovenske Tadej Pogačar er cykelsportens nye store stjerneskud. CyclingWorld.dk tegner her et lille portræt af den unge komet.

Pogačar er 21 år, og kører sit andet år på UAE-Team Emirates og World Tour’en. Tidligere har han kørt et par år på et kontinental team fra Sloveniens hovedstad, Ljubijana.

Som junior vandt Pogačar blandt andet det italienske Giro della Lungiana i Italien, en etape i det tjekkisk Fredsløbet og bronze ved EM 2016. Som U23, kom der et stort gennembrud i 2018 med samlet sejr i Tour de l’Avenir, de unges Tour de France.

Det første år på World Tour’en blev helt fantastisk for den på det tidspunkt 20-årige Pogačar. Allerede i februar blev det til sejr i Volta ao Algarve i Portugal, siden blev det til en sjetteplads i Baskerlandet Rundt og i maj kom den store triumf med samlede sejr i Tour of California, som den yngste vinder af et World Tour etapeløb nogensinde. Dette foran colombianske Sergio Higuita og danske Kasper Asgreen.
I Vuelta a España, i september, blev det til hele to etapesejre, og en sensationel samlede tredjeplads efter landsmand Primož Roglič og Alejandro Valverde.

I et coronaramte 2020 har den unge slovener vundet Volta Valenciana i februar, blevet nr. to i UAE Tour og hentet en fjerdeplads i Tour de France forberedelsesløbet Critérium du Dauphiné i juni. Fra den 25. august debuterer han i Tour de France.

Tadej Pogačar er født den 21. september 1998 i byen Komenda, han er 176 cm høj og vejer omkring 66 kg. Han har foreløbig kontrakt med UAE Teamet indtil 2023.

Som ryttertype kan han umiddelbart det hele. Både køre enkeltstart og i bjerge. Plus han kan afslutte.

Manager for Pogačar er i øvrigt Andrej Hauptman, en slovener, der selv kørte som professionel i starten af dette århundrede.