Internationalt landevej

Otte danskere har kørt i top-10 i Amstel Gold Race

Søndag er det tid til udgave nr. 53 af det hollandske storløb Amstel Gold Race. Der skal køres fra Maastricht til Berg en Terblijt over 260 km. 35 stigninger er noteret på rutekortet.

På startlisten er syv danskere. Christopher Juul-Jensen er med hos Mitchelton-Scott, Søren Kragh-Andersen hos Team Sunweb, Jakob Fuglsang og Michael Valgren hos Astana, Matti Breschel hos Team EF Education samt Lasse Norman og Casper Pederesen på Aqua Blu Sport.

Otte danskere har tidligere kørt i top-10 i løbet. Og specielt Michael Valgren og Jakob Fuglsang er gode bud på en dansk topplacering i år.

Første dansker i top-10 i Amstel Gold Race var Kim Andersen i 1984. Andersen blev nr. to kort efter, at han havde vundet Fléche Wallone, og var blevet nr. 12 i Liége-Bastogne-Liége. En imponerende stime af resultater.

I 1989 blev den daværende RMO-Mavic rytter Per Pedersen nr. seks i et løb vundet af belgiske Eric Van Lancker vandt foran legenden Claude Griquielion. Per Pedersen, der var hurtigst i tredje gruppe, har i øvrigt flere flotte top-20 placeringer i Amstel Gold Race.

Både Bo Hamburger og Jesper Skibby er noteret for femtepladser i Amstel Gold Race. Jesper Skibby blev nr. fem i 1995 i et løb, som schweiziske Mauro Gianetti sejrede i. Hamburgers placering blev hentet i hans vanvittige 1998-sæson, hvor han som Casino-rytter også vandt Fléche Wallone, og blev nr. 12 i Liége-Bastogne-Liége. Meget lig Kim Andersens præstation i 1984! Og de to er de eneste danskere, der har vundet Fléche Wallone.

I 1997 udførte Bjarne Riis sit berømte soloridt, og blev den første forsvarende Tour de France vinder i mere end 15 år, der vandt en forårsklassiker. I øvrigt blev Rolf Sørensen, der netop havde vundet Flandern Rundt, nr. 10 i løbet det år.

I 2011 var Jakob Fuglsang meget tæt på at komme på podiet i det hollandske storløb. I en tæt afslutning var det kun belgiske Phillipe Gilbert, spanske Joaquim Rodriguez og australske Simon Gerrans, der besejrede danske Fulgsang. I 2016 var det så Michael Valgren, der virkelig kørte flot på Cauberg, og kun måtte bøje sig for italienske Enrico Casperotto. De to kom afgørende væk på signingen til sidst, men danskeren måtte bøje sig for italieneren i spurten.

Lad os håbe på endnu en dansk topplacering søndag.