HistorieTopartiklerTour de France

Utrolig Tour de France-historie: Den lille skorstensfejer blev historisk

Maurice Garin blev legendarisk som den første vinder af Tour de France. I 1903 var Garin 32 år, og var på forhånd løbets største favorit, da han allerede have vundet løb som Paris-Roubaix, Bordeax-Paris og det ekstreme Paris-Brest-Paris.

‘Den lille skorstensfejer’ var Tour’ens stærkeste rytter i 1903, hvilket han understregede ved at vinde tre ud af de seks etaper som de 2.428 kilometer var fordel på. Den 19. juli 1903 blev han hyldet foran 20.000 tilskuere, der havde købt billet til afslutningen, på Parc des Princes i Paris. Garin var næsten tre timer hurtigere end nr. to, Lucien Pothier. Der findes adskillige beretninger om, at Garin og andre ryttere snød med at få ulovligt pace og anden hjælp i det første Tour de France. Men han fik lov til at beholde sin sejr, og den berømmelse og i øvrigt store pengepræmie, der fulgte med. 

Garin var kendt for at snyde, når han kunne. Blandt andet fik han fik frataget sejren i Tour de France 1904. Han var kke bleg for at skubbe andre rytter af cyklen og ødelægge deres hjul eller tage toget i stedet for at cykle etaperne. I alt otte ryttere blev fjernet fra resultatlisten fra det andet Tour de France og i stedet blev Henrik Cornet indskrevet som vinder, den yngste nogensinde, at det franske etapeløb.

Maurice Garin blev født i 1871 i Aosta Valley regionen i det nordlige italien, men flyttede som ung til Frankrig og blev fransk statsborger. Han  ernærede sig oprindeligt, blandt andet i Lens, som skorstensfejer, dermed kælenavnet ‘Den lille skorstensfejer’. Et job der ikke gav løn til en særlig attraktiv livsførsel, og de penge han kunne tjene ved at køre cykelløb var derfor meget attraktive. Derfor var han også villig til at gå langt for at opnå resultater. Og det gjorde han. Den første Tour de France-vinder blev også kalde for ‘Den hvide Bullfog’, da han oftest kørte i en hvid trøje eller jakke. Det gjorde også at venner og fjender lettere kunne kende ham. Det galt også vrede tilskuere på anden etape i 1904, der tæskede Garin for at hjælpe deres lokale helt, i St. Etienne, Antoni Faure.

Garin døde den 18. februar 1957. Han købte efter cykelkarrieren en benzinstation, som han drev i 40 år.

I øvrigt 60 ryttere stillede til start i det første Tour de France og blot 21 gennemførte.

Husk at du blandt andet kan købet bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten på Sportsbog.dk.