HistorieInternationalt landevejTopartikler

Mathias Norsgaard bliver ikke første dansker på spansk storteam

Fra næste sæson skal den danske tempoekspert Mathias Norsgaard køre for det spanske Movistar team. Virkeligt spektakulært med en dansk rytter på et af cykelhistoriens største cykelteams.

Men faktisk bliver Norsgaard ikke den første dansker på teamet.

Det var legendariske José Miguel Echavarri der i 1980 grundlagde det nuværende spanske storteam under navnet Reynolds. Teamet var sponsoreret af Reynolds-virksomden frem til 1989, og vandt blandt andet Tour de France 1988 med Pedro Delgao. I 1990 overtog den spanske bank Banesto sponsoratet. Og resten er cykelhistorie. Fem gange vandt Miguel Indurain Tour de France og to gange Giro d’Italia som Banesto-rytter. Turistorganisationen for de baleariske øer Illes Balears var sponsor for teamet fra 2004 til 2006. Siden kom Caisse d’Epargne, en sammeslutning af franske sparekasser, til. Med Caisse d’Epargne som sponsor opnåede teamet blandt andet at Oscar Pereiro blev udråbt som Tour de France vinder i 2006 efter Floyd Landis blev taget for doping. Alejandro Valverde har kørt på teamet siden 2005. Han var en del af Operacion Puerto dopingskandalen, og fik karantæne fra 2008 til 2010. Kort efter, i 2011, skiftede teamet igen sponsor. Teleselskabet Telefónica indtrådte som sponsor med deres brand Movistar, der har været teamets navn siden. Valverde, verdensmester fra 2018, er blevet 39 år, men har kontrakt med Movistar til og med 2021.

Første dansker på teamet var dog Gert Frank. I den nye bog, Gert Frank – Helten fra Forum, kan du læse alle detaljer om Franks korte karriere på teamet. Faktisk nåede 6-dagesstjernen kun at køre et par måneder på Reynolds.

Køb bogen, som er den perfekte julegave til elskere af dansk banecykling, på dette link.