BogomtaleTopartikler

Landevejens Galejslaver: En anderledes cykelbog

En bog om Tour de France 1924. Og så på dansk. Det lyder jo helt vildt. Og det er det også. Den 16. maj udkommer bogen Landevejens Galejslaver – En beretning fra Tour de France 1924 på dansk fra forlaget Bobo.

Af Kenneth Møller Kristensen

Bogen er Tour’en 1924 dækket af én mand, Albert Londres, for dagbladet Le Petit Parisien i tolv nu legendariske reportager. Londres fulgte i kølvandet på Tour’en i en sky af alkohol, kokain, søvnløshed, umenneskelige lidelser og rigide løbsregler, der tvang rytterne ud på det muliges overdrev.

Albert Londres levede fra 1884 til 1932, og regnes som en af historiens største franske journalister. Londres er blandt andet berømt for mange afslørende og skelsættende reportager, og den fineste franske journalistpris er opkaldt efter Albert Londres.

Og så blev han interesseret i Tour de France.

Reportagerne fra det franske etapeløb satte i årevis standarden for sportsjournalistik. Londres er ophavsmand til en god del af den aura og jargon, der stadigvæk præger cykelsporten og ikke mindst litteraturen.

Tour de France 1924

Landevejens Galejslaver – En beretning fra Tour de France 1924 er en lille, men meget intens bog. Som læser bliver du kastet tilbage til en anden tid. En tid med andre spilleregler, andre normer og andre betingelser for at være menneske. Londres sætter rammerne for Tour de France på en helt unik måde, og så indrammer han samtidig en samtid, der nok er svær for mange at forholde sig til nu.

Sproget i Landevejs Galejslaver er noget helt specielt. Metaforene er unikke, dialogerne noget meget sjældent og meget dragende, og stemningen svær ikke at blive grebet af.

Og ud over at Londres sprog ikke kan undgå at henføre læserne til 1920’erne, så udspiller historiske begivenheder sig også direkte i bogen. Mødet mellem rytterne Maurice Ville, Henri Pelissier og Francis Pelissier og Albert Londres på en jernbanecafé i Cherbourg efter at de tre ryttere havde trukket sid ud af løbet, skulle vise sig at få stor betydning for den kommende udvikling i det franske samfund. Ville tømte lommerne for blandt andet kokain, og fortalte Londres om de vanvittige forhold rytterne havde i Tour de France. Og Londres omsatte dette til ord på tryk. I Landevejs Galejslaver er man som læser med hele vejen.

Det berømte møde mellem Maurice Ville, Pelissier-brødrene og Albert Londres, der fik stor indflydelse på den franske samfundsudvikling.

Udvalgte citater fra bogen:
– På den første del af stigningen er Alavoine gul, det er ikke, fordi han har overtaget Bottecchias trøje, det er, fordi han har kolik.
– De kører alle langsomt, med bøjet hoved. ligesom oksen, der gør sig klar til at modtage slagterens slag.
– Hvad synes De er hårdest: De høje bjerge eller de lange etaper? De lange etaper og de høje bjerge, svarer den røde trøje.
– Helt ærligt, du er ikke andet end en daglejer, en stikirendreng, en skopudser, en opvasker. Du forstår intet af cykelsportens skønhed.
– Og i frihjul kløver han luften i fuld fart, med et anspændt blik i øjnene.
– Vejret var så dårligt, at man ville have værget sig ved at sætte en rotte ud på balkonen.
– De mænd, der var hvide ved midnat var “negere” klokken fire om morgenen.
– Over hundred og halvtreds drog ud, tres nåede frem!

Ovenstående citater er blot et lille indblik i at Landevejs Galejslaver er en fantastisk og unik bog. Du skal ikke snyde dig selv for denne læseoplevelse.

Bogen kan købes for kr. 149,- via Bike N’Run på dette link.