BaneBane VMHistorieTopartikler

Cykelhistorie: Kokken blev verdensmester

I 2024 skal bane-VM afvikles i Danmark. Det er tredje gang i Ballerup Super Arena. Tidligere har der ni gange været afholdt bane-VM på den hedengangne Ordrupbane. Frem til oktober 2024 bringer CyclingWorld.dk derfor løbende historier om bane-VM.

Efter 18 år uden en dansk verdensmester, siden Willy Falck Hansen vandt det professionelle sprint på kontroversiel vis i Ordrup i 1931, blev der igen hængt VM-guld om halsen på en dansk banerytter i 1949. Igen var der VM på Ordrupbanen. Knud E. Andersen blev Danmarks sjette verdensmester i banecykling.

Det specielle med Knud E. Andersen var, at han både kørte på banen og på landevejen. Det var ikke normalt på dette tidspunkt. Han deltog faktisk også ved landevejsdisciplinerne ved VM i 1949, der også blev afviklet i Danmark. Og så nåede at han både blive dansk og nordisk mester på landevej samt vinde det klassiske Stjerneløbet.

Karrierens største triumf hentede han dog på Ordrupbanen i august 1949. Foran 10.000 tilskuere lykkedes det Knud Andersen at besejre briten Cyril Catwright i finalen i 4 km forfølgelsesløb. De to tider lød på henholdsvis 5,19 min og 5,21 min. I 2022 blev italienske Filippo Ganna den første til at køre distancen på under fire minutter

Allerede to år tidligere havde Knud E. Andersen opnået bronze i forfølgelsesløb ved VM i Paris. Ved OL i Helsinki 1952 blev han nr. fem. Derefter tog han et enkelt år som professionel cykelrytter, inden han trak sig tilbage og arbejdede som kok.  Et arbejde der allerede som cykelrytter netop skaffede ham kælenavnet Kokken.

Knud E. Andersen blev født i 1922 og døde i 1997.

I øvrigt. Det var amatørernes landevejs VM-løb Knud E. Andersen var en del af i 1949. Det vandt hollandske Henk Faanhof. På podiet efter det professionelle løb stod et par af cykelhistoriens største legender. Belgiske Rik Van Steenberger sejrede. Fausto Coppi opnåede bronze. Nr. to blev schweiziske Ferdinand Kübler, der siden vandt Tour de France i 1950 og VM i 1951.

Husk at der er masser af historiske cykelbøger hos Sportsbog.dk. Og husk dine kulturnyheder får du viaJuicynet.dk.