Dansk Landevej

Kendte bruger cykling til at holde sig i form

Cykling er efterhånden blevet en allemandssport – især hen over sommeren går der for alvor cykelfeber i danskerne. Her tilbagelægger vi nemlig tusindvis af kilomenter på de danske landeveje. Amatørsporten har for alvor bidt sig fast i os danskere, men faktisk har flere kendte også taget den folkekære sport til sig. Cykling er blevet en rigtig populær motionsform, hvilket nok især skyldes, at alle kan cykle uanset alder, størrelse og niveau.

Kendte Hollywood-stjerner bliver indimellem spottet på de tohjulede. Miley Cyrus, Jennifer Aniston og Brad Pitt er blot nogle af dem, du kan opleve cyklende i det amerikansk bybillede. De bruger cyklen til at transportere sig selv rundt på en sund måde. Der er dog også de kendte, der bruger cykling til at holde sig i ekstrem god form. Der er en lille gruppe af kendte, der cykler på amatør plan. Det gør blandt andet den tidligere professionelle alpinskiløber Marcin Horecki. Han har brugt usandsynlig mange timer på en cykel. Siden den polske stjerne måtte stoppe sin karriere som skiløber, har han set nye veje, og nu er han blevet til en succesfuld pokerspiller. Her har cykling spillet en stor rolle, da Marcin Horecki har brugt cykling til at holde sin hjerne skarp og fokuseret med, når han igennem de seneste år har forberedt sig på at møde andre modstandere ved det grønne bord.

Den tidligere Formel 1-kører, Jenson Button, bruger også cyklingen til at holde sig i form med. Det kræver en særlig god form at være Formel 1-kører, og derfor har cykling været en del af hverdagen for Jenson Butten. Han har, som træning til sine Formel 1-løb, klatret op af nogle af de samme bjerge som cykelrytterne i Tour de France. Så cykling har i den grad holdt Jenson Butten i form, men samme cykelglæde kan ses også hos en anden tidligere Formel 1-kører, der ligesom Jenson Butten har brugt cykling til at holde grundformen – nemlig Mark Webber.

Der er store helbredsmæssige gevinster ved at sætte sig i sadlen – det er der slet ingen tvivl om. Forskere kan nemlig bevise, at cykling gør os sundere på den lange bane. Dem, som sveder på jernhesten til og fra jobbet, har langt større mulighed for at forebygge flere forskellige typer af livsstilssygdomme. Blandt andet har forskerne fundet ud af, at en daglig cykeltur kan forebygge overvægt, forstadier til diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal. Det giver simpelthen et boost i sundheden at erstatte de passive transportmidler med en cykeltur.

Når vi sætter os op på cyklen og begynder at trampe i pedalerne, så aktiverer vi de største muskelgrupper i den nederst del af vores krop. Både forsiden af låret og sædemusklerne kommer på overarbejde. Det er hovedårsagen til, at cykling er en særlig udbytterig form for konditionstræning. Når de store muskelgrupper aktiveres, så bliver der pumpet endnu mere blod rundt i kroppen, hvilket betyder, at du bliver mere udholdende. På den lange bane kvitterer dit hjerte med en lavere hvilepuls.

Der er altså ingen tvivl om, at der er masser af gevinster ved at cykle, både når det handler om fysisk og mental form. Uanset om du cykler for sjov eller for at hæve dit niveau i en anden sportsgren.