Dansk Landevej

Jørgen Marcussen fylder 70 år

En pioner i dansk professionel cykelsport fylder fredag den 15. maj 70 år.

Jørgen Marcussen, Macs, som han kaldes i cykelsporten, efterfulgte Leif Mortensen, Ole Ritter og Mogens Frey som professionel landevejsrytter, da han fik kontrakt i Italien i 1976.

I 1974 havde han vundet det store schweiziske GP William Tell og året efter blandt andet blevet dansk mester i enkeltstart. Han var professionel frem til 1989, og fik en fantastisk karriere. Blandt højdepunkterne kan nævnes VM bronzen i 1978. På Nürburgring i Vesttyskland måtte Marcussen kun bøje sig for Gerrie Knetemann og Francesco Moser. Det blev til etapesejr i Giro d’Italia på en enkeltstart til Pisa i 1980, 15 sekunder foran Bernard Hinault, og til en fjerdepladen i Vuelta a España i 1981, hvor han også medvirkede stærkt til at holdkaptajn Giovanni Battaglin vandt.

Men det blev også til en andenplads på en Giro-enkeltstart allerede i 1976, og en tredjeplads i GP des Nations i 1977 efter Hinault og Joop Zoetemelk. Plus sejr i Trofeo Matteotti 1986 og på 4. etape i Danmark Rundt 1986.

Marcussen kørte Giro d’Italia fem gange. I Tour de France deltog han kun i 1979, men måtte udgå, da hele Magniflex-holdet trak sig ud. Det kan man læse mere om i bogen De Danske Tour de France Helte.

Efter den aktive karriere har Marcussen blandt andet været dansk landstræner i en længere periode i 1990’erne, og har efterfølgende været sportsdiretør på flere team. 

Macs kører fortsat på cykel og han kører fortsat stærkt.

Tillykke med de 70 år fra CyclingWorld.dk.