Dansk LandevejHistorieTopartikler

Ingen forståelse for det taktiske spil

Nedenstående er fra bogen Historien om Post Danmark Rundt – De 25 første udgaver. Bogen er skrevet af Kenneth Møller Kristensen og Jesper Worre. Det er løbets direktør, Jesper Worre, der fortæller om den første udgave af løbet i 1985. Worre vandt den indledende prolog, og hans holdkammerat, Moreno Argentin, vandt samlet.

Det første løb var helt specielt. Et lille, men alligevel superstærkt felt med masser af topnavne. Vi var flere danskere blandt favoritterne, og den indbyrdes kamp var hård. Det kunne næsten ikke blive andet end et meget taktisk løb, hvor den 237 kilometer lange 4. etape fra Esbjerg til Aalborg ville blive afgørende.

Vi på Bianchi-Sammontana sad på løbet med Tommy Prim i førertrøjen og jeg selv og Moreno Argentin langt fremme i klassementet. Omkring Herning angreb Jørgen Marcussen, og 14 mand fik hul. I feltet sad Tommy Prim i førertrøjen, og alle ventede på, at vi skulle lukke hullet. Men vi havde vores kaptajn Moreno Argentin med i udbruddet sammen med holdkammerat Valerio Piva. Argentin ville snuppe førertrøjen, hvis de holdt hjem. Vi skulle derfor ingen steder, og udbruddet kørte hjem med et forspring på over 32 minutter. Hold op for en ballade det gav, at forspringet blev så stort. Ikke mange havde forståelse for det taktiske spil, og i pressen blev det nærmest betegnet som en skandale. Det var det sådan set ikke – for helt enkelt skyldtes det kombinationen af to ting: At vi på Bianchi Sammontana ville beholde trøjen, ovenikøbet ved vores kaptajn Moreno Argentin, og at der kun var otte hold til start, og alle hold derfor var repræsenteret i udbruddet, og dermed havde ingen interesse i at føre bagude.

I dag 30 år senere er det taktiske spil i professionelt cykelløb jo en del af vores hverdag med direkte tv fra alverdens cykelløb på op til flere kanaler samtidig.

For mit eget vedkommende var udviklingen i løbet dengang superærgerlig, da mine sejrchancer forsvandt. Men jeg måtte acceptere tingenes tilstand, og hele vejen til Aalborg var jeg frygtelig indebrændt over, at jeg ikke kom med. Det var en meget lang og kedelig tur op til Aalborg.

morenoargentin

Det 27. PostNord Danmark Rundt indledes tirsdag på Frederiksberg. Der skal køres over fem etaper frem til 16. september. Første etape har mål i Kalundborg. Enkeltstarten køres i Randers, kongeetapen er fra Oterup til Vejle, mens finalen er i den europæiske kulturhovedstad Aarhus efter etapestart i Ebeltoft.