Bane VMHistorieTopartikler

Cykelhistorie: Danmarks tredje verdensmester

I 2024 skal bane-VM afvikles i Danmark. Det er tredje gang i Ballerup Super Arena. Tidligere har der ni gange været afholdt bane-VM på den hedengangne Ordrupbane. Frem til oktober 2024 bringer CyclingWorld.dk derfor løbende historier om bane-VM.

Henry Brask Andersen blev, efter Edwin Schrader og Thorvald Ellegaard, den tredje dansker, der blev verdensmester i cykelløb. Det blev han på hjemmebane på Ordrupbanen i 1921. Det var amatørernes sprint han sejrede i, og det blev også til dansk sølv og bronze ved Erik Kjeldsen og Johan Normann Brask Andersen var i mange år en markant skikkelse i dansk cykelsport. Han kørte både som amatør og professionel, og kørte ud over sprint også motorpace og parløb. Sidstnævnte også en del i USA. Karrieren sluttede han i 1933. Siden blev han træningsleder hus DBC, der ejede Ordrupbanen.
Henry Brask Andersen nåede selv at blive dansk mester i sprint fem gange. Hans søn blev det i 1939. Henry Brask Andersen blev født i 1986 og døde i 1970. Som den blot tredje danske verdensmester opnåede han en historisk roller i danske cykelsport.

Husk at der er masser af historiske cykelbøger hos Sportsbog.dk. Og husk dine kulturnyheder får du viaJuicynet.dk.