Nyheder

Hvordan teknologi transformerer cykelsporten i 2021 og frem

Teknologisk udvikling har vidtrækkende indvirkning på alle områder af vores hverdag, og cykling er ingen undtagelse. Professionel cykelsport har dog ikke været den hurtigste fra startlinjen. Mulige årsager? Politik og kultur, hvis vi spørger Luca Guercilena, daglig leder på Trek-Segafredo teamet. Lad os se nærmere på hvordan professionel cykling træder op på den store klinge i 2021 og frem, ved hjælp af teknologi.

Digital transformation i logistik og planlægning af cykelløb
Borte er de dage hvor al planlægning og logistik i forbindelse med løb foregik med pen og papir. I dag kan arrangørerne, projektlederne, og leverandørerne, bruge cloud-baserede tjenester, og være opdaterede i realtid. 

Samarbejde på tværs af platforme og landegrænser er blevet lynende hurtigt og effektivt, og alt fra logistik og drift til marketing, er hjulpet af intelligente online-baserede løsninger. Det er med til at gøre livet nemmere for alle parter, reducere omkostninger, og i sidste ende, øge chancerne for et succesfuldt event.

Fra regneark til apps og datadrevet træning
Hver enkelt rytter kan nu få logget dagens træningsdata via en app, som coachen kan forholde sig til, og proaktivt tilpasse og optimere træningen ud fra et solidt datagrundlag. Med pulsmåler, kunstig intelligens, og brugervenlige data rapporter, kræver det ikke længere en rumforsker at håndtere træningen. Meget af det tunge talknusning er nu afhjulpet i stor grad, ved hjælp af AI. Det forbedrer resultaterne, reducerer risikoen for skader, og er mindre tidskrævende for cykel coachen.

Hjælpemidler
Lige så længe professionel cykelsport har eksisteret, har teamene og rytterne gjort brug af ethvert tænkeligt hjælpemiddel der er muligt. Aerodynamik, vægt, og rullemodstand, er ikke længere differentierende faktorer, eftersom udstyret efterhånden er af ekstremt høje specifikationer, over hele linjen.

Motordoping
Diverse dopingmetoder bliver forsøgt hindret ved hjælp af tests. Motordoping er dog et relativt nyt område, hvor det ikke vides med sikkerhed, om teknologien er potentielt mulig at slippe afsted med. Med andre ord, om det er muligt at bygge en løsning som er er tilstrækkeligt effektiv, men umulig at spore. 

VM med elmotor
De regulerende myndigheder leger catch-up, og forsker i scannere som er billige og effektive. Den eneste bekræftede sag omkring mekanisk snyd til dato, er stadig den berømte episode med belgiske Femke van den Driessche, som blev opdaget i at bruge skjult motor i verdensmesterskabet i cyklecross, tilbage i 2016.

Også for amatører
Selv som amatørrytter eller motionscyklist, kan vi i dag nyde fordelene ved følgende teknologier:

  • Apps til styring af alt fra træningsrute til kostplan
  • Tyverisikring og sporing med GPS
  • Automatisk justerbare cykellygter
  • Færdigbyggede elcykler 
  • Monterbare elmotorer

Endelige bemærkninger
Cykelsporten er under stadig forandring, og det har bestemt ikke gjort det nemmere at forudsige løbsresultater. Med Unibet Ekspert TV har du mulighed for at se eksperternes meninger, inden du vælger at oddse på et givent cykelløb. Som motionscyklist eller amatørrytter, kan du bruge apps som Strava og Bike Map, sammen med din cykelcomputer og pulsur. Ovenstående giver forhåbentlig indblik i hvad fremtiden byder på inden for cykling.