Historie

Historien om Mogens Frey

Her i 2020 er det 50 år siden Mogens Frey vandt Danmarks første etapesejr i Tour de France. En meget kontroversiel sejr, der stadig kan diskuteres. Danskeren brød alle uskrevne regler og forsøgte at spurte fra sin holdkaptajn Joaquin Agostinho, der som svar hev fat i danskerens styr. Dette kostede natutligvis en diskvalifikation. Læs hele historien om Danmarks første Tour-etapesejr i bogen De Danske Tour de France helte.

Ønsker du at læse hele historien om Mogens Freys karriere kan du med fordel købe bogen Schrøder Cykler gennem 100 år. Her har forfatteren Henrik Elmgreen gået i dybden med rigtig mange detaljer om en af de bedste cykelryttere Danmark har haft.

Man kan blandt andet læse at Mogens Frey blev kåret som Mr. Danmark i 1968, at han har deltaget i et reklameshow med Dirch Passer og været med i en film med Poul Reichhardt og Ove Sprogø. Man kan læse at Frey af disciplinære problemer ikke blev udtaget til OL 1964 i Tokyo. Men man kan selvfølgelig også læse om de mange imponerende resultater som Mogens Frey har opnået. Frey var en del af de vindende 4000 meter hold ved OL i 1968 i Mexico, og faktisk tabte han OL-finalen i individuelt forfølgelsesløb i 1968 med sølle 74/100 af et sekund! Det lykkedes for Frey at kombinere en bane- og landevejskarriere, hvilket var unik i hans tid.  Han blev verdensmester i forfølgelsesløb i Uruguay i 1968, er noteret for en række verdensrekorder, og så gik han over som professionel i 1970 for blandt andet at kunne køre 6-dagesløb i Forum. Løbet i Forum blev ikke til noget, og i stedet blev det til en kontrakt med det franske Frimatic-De Gribaldy hold, og siden en udtagelse til et Tour de France, det blev historisk for dansk cykelsport.

De omtalte bøger kan bestilles via CyclingWorldShop.dk. Se hele bog udvalget på dette link.