Dansk LandevejTopartikler

Giro-vinder favorit til samlede Schweiz Rundt sejr

Hollandske Tom Dumoulin fra Team Sunweb fik det helt store gennembrud som klassementrytter af øverste skuffe, da han i maj vandt jubilæumsudgave nr. 100 af Giro d’Italia. Dumoulin demonstrede i det italienske etapeløb, at han er i stand til at kombinere en enkeltstart i verdensklasse med et højt og stabilt niveau i bjergene. Og på trods af sygdom undervejs kunne hollænderen lade sig hylde i den pink førertrøje ved første afslutningen i Milano og siden foran enorme folkemængder ved hjemkomsten til Holland. Sejren i italien kom foran verdensklasseryttere som colombianske Nairo Quintana og italienske Vincenzo Nibali. Begge ryttere der tidligere har vundet det italienske etapeløb.

Dermed kørte hollænderen sig også til en favoritrolle i den 81. udgave af Schweiz Rundt, der afvikles frem til den 18. juni og afsluttes med en enkeltstart over 28,6 km. Sidstnævnte bidrager yderligere til Dumoulins favoritværdighed.

Hos 888sport.dk tilbyder de Cycling Betting Odds på blandt andet Schweiz Rundt, og i skrivende stund er netop Dumoulin den største favorit med odds 2.20 for en samlede sejr. Næststørste favorit er spanske Jon Izagirre fra Bahrain Merida teamet med odds 3.75, mens den lille italienske bjergrytter Domenico Pozzovivo indtager tredjepladsen i favoritfeltet med odds 7.50.

Izagirre har gennem hele foråret vist sit høje niveau som etapeløbsrytter med blandt andet en femteplads i Romandiet Rundt og en tredjeplads i Baskerlandet Rundt. Pozzovivo, der har kontrakt med Ag2r, viste med en sjetteplads i Giro’en, at formen er på plads, og har specielt på de kommende dages bjergetaper god mulighed for at gøre en forskel. Blandt øvrige Schweiz Rundt favoritter kan også nævnes den tidligere vinder af løbet, slovenske Simon Spilak fra Katusha, tidligere verdensmester og tredobbelte Schweiz Rundt vinder Rui Costa fra UAE-Team Emirates samt også hollandske Steven Kruijswijk fra Team LottoVL-Jumbo.

Fire danskere er med
Fire danskere er med i årets Schweiz Rundt. Lasse Norman fra det irske Aqua Blue Sport team har foreløbigt markeret sig bedst ved at køre sig i løbets bjergtrøje. Magnus Cort fra Orica-Scott gør comeback efter hans alvorlige styrt i Tour of Yorkshire i april, hvor han pådrog sig et brækket kraveben og ribben. Hos Astana deltager både Jesper Hansen og Matti Breschel. Hansen er primært med for at støtte holdkammerat Miguel Angel Lopez, der er Astanas bedste klassementbud, og i øvrigt vandt løbet sidste år, mens Breschel er et godt bud på en etapevinder i det schweiziske etapeløb på de mellemhårde etaper.

Breschel er en af blot fire danskere, der har vundet etaper i Schweiz Rundt. Dette skete i 2009. Rolf Sørensen er noteret for to etapesejre i henholdsvis 1991 og 1993 , mens også Freddy Eugen i 1963 og Kim Andersen i 1990 er noteret for etapesejre i det store schweiziske etapeløb. Bedste danske klassementplacering i Schweiz Rundt er Jakob Fuglsang noteret for med sin tredjeplads i 2010, hvor danskeren kun blev slået af Fränk Schleck og Lance Armstrong. Som bekendt har Fuglsang netop taget endnu et stort skridt mod den absolutte verdenselite af klassementryttere med sejren i Critérium Dauphine, og har dermed kørt sig blandt favoritterne i sommerens helt store sportbegivenhed, Tour de France, der indledes den 1. juli.