BaneHistorie

Den største 6-dageslegende

De fleste mennesker med indsigt i 6-dagesløb er enige om at historiens bedste og største 6-dagesrytter er belgiske Patrick Sercu.

Sercu er for mange af dem, der jævnligt kom til 6-dagesløb i Forum i 1970’erne og 1980’erne, indbegrebet af klasse, stil og cykelløb på højt niveau. Og rent resultatmæssigt er der få, der kan matche belgieren.

Patrick Sercu kørte som professionel cykelrytter fra 1965 til 1983. Inden nåede han at blive olympisk mester i 1000 meter på tid i Tokyo 1964. Belgieren er endvidere noteret for flere verdensmesterskaber, et hav af europamesterskaber i forskellige discipliner, verdensrekorder på både 500 meter og 1000 meter plus hele seks etapesejre i Tour de France, hvor han også vandt den grønne pointtrøje i 1974. At kunne vinde den grønne pointtrøje i Tour de France og OL guld i 1000 meter på tid vidner om et unikt spændvidde i talent!

Som 6-dagesrytter var Patrick Sercu også unik. Hele 88 6-dagesløb har belgieren med tilnavnet “Den flamske pil” vundet. 223 6-dagesløb deltog den elegante rytter i. Den første sejr kom i Gent med Eddy Merckx i 1965. I København vandt han fem gange. Første gang var i 1977 med Ole Ritter. Det andet løb i den tredje æra i København, og første gang, at Sercu kørte 6-dagesløb i Danmark. I 1978 måtte Sercu udgå i Forum grundet en skade, i 1979 blev det til en tredjeplads med det populære nye danske talent, Kim G. Svendsen. De to kørte ellers som Par nr. 7. I 1980 og 1981 sejrede Sercu med tyske Albert Fritz. Første år efter at favoritterne Gert Frank/René Pijnen udgik og andet år foran det nye Par nr. 7, Gert Frank/Hans-Henrik Ørsted. I 1982 var Sercu sat i superpar med René Pijnen, og på trods af superform hos Frank/Ørsted, blev det til endnu en sejr for Sercu.

Sidste gang Sercu kørte i Forum var i 1983. I karrierens tredjesidste 6-dagesløb var belgieren sat sammen med den lokale helt, Gert Frank. 38-årige Sercu blev hyldet enormt af det københavnske publikum, og vandt karrierens sidste sejr!

Sercu var i en årrække de europæiske 6-dagesbaners konge med enorm respekt omkring sig. Og specielt i par med, verdenshistoriens nok bedste cykelrytter, Eddy Merckx, var det tæt på det optimale. Sercu og Merckx kørte aldrig sammen i det københavnske 6-dagesløb. Men de blev europamestre i parløb i Forum i 1977, og vandt i øvrigt 15 6-dagesløb sammen.

Efter karrieren fortsatte Sercu i 6-dagescirkusset som blandt andet manager for sammenslutningen af de europæiske vinterbaner, træner for det belgiske banelandshold og som arrangør af 6-dagesløbet i Gent samt på flere poster i sporten.

Patrick Sercu er født den 27. juni 1944 og har efter karrieren ofte besøgt det københavnske 6-dagesløb.

sercumerckxkaywerner_forum