Bane

Den fynske fighter fylder 60 år

Banesporten i Odense har historisk stolte traditioner, der går helt tilbage til cykelsportens barndom og den seksdobbelte verdensmester Thorvald Ellegaard. Traditioner der har holdt sig op gennem årene med den store Peder Pedersen i 1960’erne og 1970’erne som et andet markant højdepunkt.

Af Henrik Rico Elmgreen

Men så var det som om der i en periode var en vis stagnation. Men så i 1979 skete det, at et Odensehold for første gang i 14 år vandt det danske mesterskab i 4.000 meter holdforfølgelsesløb. Netop det mesterskab betød dengang meget for selvforståelsen og den interne fight mellem banerne. Holdet der udførte denne bedrift bestod af Henning Larsen, Peter Ellegaard, Lars Johansen og Claus Rasmussen, og ikke mindst sidstnævnte blev eksponenten for en ny storhedstid for fynsk banesport. Og sejren var ikke nogen tilfældighed, for fynboerne vandt også mesterskabet de efterfølgende tre år.

Knægten fra Svendborg blev født 31. december 1957 og runder således nu de 60 år – næsten utroligt, når man i dag ser ham med næsten den samme glød og det samme fighterinstinkt som dengang han fløj rundt på de danske cykelbaner. Han var en yderst alsidig cykelrytter, han vandt ti danske mesterskaber på bane i disciplinerne 1.000 meter på tid, indiv. forfølgelsesløb, holdforfølgelsesløb og pointsløb. Han har flere gange repræsenteret Danmark ved VM og en enkelt gang ved OL (1984 i 1.000 meter på tid). 

Som aktiv havde Claus både fighterinstinkt og temperament. Fighterinstinktet er et aktiv, mens temperamentet af og til kan være et problem. Begge egenskaber har han taget med sig i ledergerningen efter den aktive karriere, hvor han fra 1998 til 2002 var formand for Odense Cykleklub og fra 2004 og til dato for Cykling Odense, der omfatter al odenseansk cykelsport.

Han elsker sin klub og banesporten og han var berettiget stolt, da Odense i november 2014 fik sin nye cykelarena ”Thorvald Ellegaard Arena”. Derudover har han været banesportens mand i DCU og har også en betydelig trænergerning bag sig.

Både talentet og kærligheden til banesporten har han givet videre til sin søn Alex. Når man som jeg har fulgt dem begge tæt i deres aktive karriere, kunne det være fristende at opstille sammenligninger, men det vil jeg afstå fra. De har begge betydet utroligt meget for dansk banesport, og uden Rasmussen nr. 1 havde der jo ikke været nogen Rasmussen nr. 2.

I forbindelse med DM i parløb onsdag 27. december vil Claus blive fejret før løbene ved et åbent hus i Cykling Odenses klubhus fra kl. 15 – 17.