Internationalt landevejTour de France

De fire største skandaler i Tour De France

Årets Tour De France er godt i gang, og der er mere spænding at finde i årets løb end nogensinde. Ikke blot er danske Jakob Fuglsang spået som en af favoritterne, den knap 3500 kilometer lange ruter byder også på masser af stejle bjerge og muligheder for udbrud blandt fronttroppen. Men det som de fleste husker, i mange år fremover, det er naturligvis skandalerne som har plaget cykelløbet i løbet af årene. i denne artikel kigger vi nærmere på de fire største skandaler i Tour De France – der er helt sikkert nogle som du ikke vidste eller som du havde glemt alt om.

Hvad tror du årets Tour De France byder på? Hvis du tror du ved hvem der vinder årets Tour, så kan der være en god gevinst at hente hjem. Mangler du en ny top-trimmet cykel, så du kan komme ud og nyde den danske sommer på vejene? Husk at brug en bonuskode når du placerer dit væddemål – det garanterer at du får allermest ud af dit væddemål.

1904 – Maurice Garin

Der er ikke en velkendt historie, men den viser hvor konkurrencepræget cykelsporten kan være og hvor passioneret fans blive. Maurice Garin vandt Tour De France i 1903, og da han året efter deltog i løbet blev han mødt af en menneskelig barrikade og blev fysisk overfaldet i St. Etienne af ærkerivalens Antoine Faure´s fans. Slagsmålet blev heldigvis opløst, men først efter at en pistol blev affyret i luften. Garin endte desuden med at blive diskvalificeret fra podiet da han havde modtaget mad på ulovlig vis under løbet.

1956 – Roger Walkowiak

Dette er en skandale af en lidt anden art, og det er ikke noget som er sket siden da. Det er nemlig sjældent at en helt ny cykelrytter ender med at vinde Tour De France. Det var dog hvad der skete i 1956, da Roger Walkowiak blev tilføjet Frankrigs Nord-Est-Centre hold i sidste øjeblik og endte med at vinde hele cykelløbet. Han blev dog ikke mødt af jubel ved mållinjen, men af fans der var skuffet over, at Jacques Angquetil ikke vandt – en cykelrytter som af mange blev set som en “Rising star” dengang. Historien fortæller at han efter denne oplevelse endte med at droppe cykelløb helt, og gik tilbage til at arbejde på den samme bilfabrik, hvor han arbejdede før han begyndte at cykle professionelt.

1980 – Bernard Hinault

Bernard Hinault var kendt for at være lidt grov i kanterne, og var en meget aggressiv cykelrytter. I 1980 gik han dog for langt, da han forlangte at andre cykelryttere også cyklede langsomt i en bevidst protest imod en ny tidsregel der var blevet indført. Han endte dog helt med at forlade løbet til sidst, da offentligheden på ingen måde delte hans mening og den måde som han protesterede på. 

2012 – Lance Armstrong

Der havde længe floreret rygter om, at Lance Armstrong måske ikke var helt fin i kanterne, og at han sandsynligvis anvendte præstationsfremmende stoffer. Det blev senere afsløret, at han havde anvendt disse stoffer i løbet af hele hans karriere, og han fik frataget sine syv Tour De France titler samt andre titler indenfor cykelløb, som han havde vundet efter 1998. Armstrong blev samtidigt også ekskluderet fra at kunne deltage i sport på et professionelt plan i resten af hans liv.