Bogomtale

Cykeldigte giver de rigtige følelser

I sommers udkom Cykeldigte 1904 – 2019. En anderledes digtsamling om det at cykle. CyclingWorld.dk har haft fornøjelsen af at læse samlingen.

Af Kenneth Møller Kristensen

Cykeldigte 1904-2019 består af i alt 19 digter og viser fra henholdsvis 1904 og 2019. I 1904 skrev forfatter Peter Alsted “Cykelviser”, som en hyldest til jernhesten. 115 år senere cyklede hans oldebarn Peter Alsted fra Danmark til Grækenland. Det er oplevelserne fra denne tur sammen med en gengivelse af Cykelviser, der er blevet til digtsamlingen Cykeldigte 1904-2019.

Og det er en god oplevelse at læse Cykeldigte. Peter Alsted, den nulevende, skriver, så man næsten føler, at man som læser selv sidder ude i vinden på den tohjulede. Præcist rammer Alsted de ting, der ofte går gennem hovedet på en hård cykeltur. Og man mærker næsten på egen krop de udfordringer som Peter Alsted har mødt på sin ekstreme cykeltur. Alsteds sprog gør det nærværende, men det virker lidt som om, det er den samme følelsesmæssige tilstand at digtene kredser om.

Ideen med at bruge de 115 år gamle viser til at søge ny inspiration er genial, og det viser sig da også, at de oplevelser man får med sig selv, og med naturen, når man er alene på landevejen med sin cykel, har et enormt overlap, selv med mere end et århundrede imellem sig.

Cykeldigte er en lille kompakt oplevelse, der med fordel kan gentages igen og igen. Og jeg tror oplevelsen vil udvikle sig gang for gang man tager den. Man bliver imponeret over viserne fra 1904, hvor der kan findes masser af inspiration til at gøre livet i 2020 bedre. Så der er ingen grund til at holde sig selv tilbage.

Digtsamlingen, der koster kr. 99,-, kan blandt andet købes via de store online boghandlere i Danmark.