BaneBane VMTopartikler

Bane-VM viden: Tre gange verdensmester

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Vidste du eksempelvis at 1000 meter på tid kom først med på VM-programmet i 1966. Franske Pierre Trentin sejrede det år foran belgiske Poul Seye og hollandske Van den Ruit. Trentin kørte i tiden 1:07,29 min. Danske Niels Fredborg blev nr. fire i tiden 1:09,1 min,, og det gav blod på tanden. Allerede året efter blev Fredborg verdensmester. Og det gjorde han hele tre gange. I 1967 i Amsterdam, i 1968 i Montevideo og i 1970 i Leicester

Seneste danske medalje i disciplinen var dog Peder Pedersens sølv i Varese i 1971. Men Niels Fredborg vandt også sølv ved de olympiske lege i 1968 i Mexico, guld i München i 1972 og bronze i Montreal i 1976.

I øvrigt ved bane-VM 1980 i franske Besancon vandt Fredborg bronze i keirin. Noget bemærkelsesværdigt ved dette resultat er, at danske Fredborg stod på podiet sammen med to legendariske cykelryttere. Verdensmester blev nemlig australske Danny Clark, der siden blev en af verdenshistoriens bedste 6-dagesryttere og nr. to det franske sprinterikon Daniel Morelon, der otte gange blev verdensmester i sprint.

Husk at købe dine cykelbøger via www.sportsbog.dk.