BaneBane VMTopartikler

Bane-VM viden: Banerytteren der vandt Tour de France

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Banerytteren der vandt Tour de France
Bradley Wiggins er indbegrebet af det at være britisk. På trods af at hans far er australsk og at han er født i Gent i Flandern, så har han en stil og en accent, der udstrålet det at være en stolt brite. Wiggins var også en af frontløberne i den nye bølge af succes for briterne på cykelbanerne, der ramte verden i det 21. århundrede.
Wiggins cykelkarriere havde udgangspunkt på banen, men han kom vidt omkring. Mellem 2000 og 2008 vandt han ti medaljer ved bane-VM og havde unik OL-succes.
Første VM-medalje vandt han med det britiske 4000 meter hold, der opnåede sølv i holdforfølgelse i Manchester, kun slået af tyskerne. Samme resultatet blev opnået året efter i Antwerpen, hvor det dog var Ukraine, der besejrede briterne. I 2002, ved VM i Ballerup blev det til bronze for briterne i holdforfølgelse og en femteplads i individuelt forfølgelsesløb. Sidstnævnte var en stor skuffelse for Wiggins. Men det fik det britiske cykelforbund til at handle. Og den tidligere verdensrekordindehaver og meget andet, Chris Boardman, blev tilknyttet som mentor for Wiggins. Året efter, ved VM 2003 i Stuttgart, blev Wiggins for første gang verdensmester i individuelt forfølgelsesløb. I finalen blev australske Lune Roberts besejret. I holdforfølgelsen blev det til sølv.
Ved OL 2004 vandt Wiggins tre medaljer, som den første britiske atlet i 40 år og fik tildelt en ordre fra det britiske kongehus.
De kommende år havde Wiggins primært fokus på sin landevejskarriere. Boardman fik ham til at skifte til Cofidis teamet i 2006, og han kørte sit første Tour de France samme år, og endte som nr. 124. I 2007 var bane-VM på Mallorca, og Wiggins var tilbage på banen med stor succes. Han vandt det individuelle forfølgelsesløb ved at slå tyske Robert Bartko i finalen, og det britiske hold vandt også i holdforfølgelse. 2008 var olympiske år, og Wiggins rettede igen primært fokus på banen. Ved VM i Manchester var succesen enorm. Wiggins slog verdensrekord i individuelt forfølgelsesløb, og vandt guld. Det britiske hold slog Danmark i finalen, og så blev det også til guld i parløb for Wiggins sammen med Mark Cavendish. Og ved OL i Beijing satte Wiggins ny olympisk rekord i individuelt forfølgelsesløb og vandt guld. Igen slog briterne Danmark i finalen i holdforfølgelse, men i parløb lykkedes det ikke at få medalje sammen med Cavendish.

Fra 2009 var det landevejen, der blev det største fokusområde for Wiggins. I 2010 skiftede han til det nye Team Sky. Og han lykkedes med at gå hele vejen. Det kan godt være at holdkammerat Chris Froome var stærkere det år. Men Wiggins vandt Tour’en i 2012 og i øvrigt også OL i enkeltstart samme år. Og Wiggins vandt også løb som Paris-Nice, Critérium du Dauphiné, Romandiet Rundt, Tour of California og VM i enkeltstart.
Frem mod OL 2016 i Rio rettede Wiggins igen fokus mod banen. Han slog timeverdensrekord i 2015. Det blev til guld i parløb og sølv i holdforfølgelse ved VM i London 2016. Ved OL i Rio vandt det britiske hold guld og derefter stoppede Bradley Wiggins hans helt unikke karriere.

Husk at købe dine sportsbøger via SportsBog.dk og få dine kulturnyheder via JuicyNet.dk.