Dansk LandevejHistorie

Worre og Argentin startede historien

I anledning af at det 28. PostNord Danmark Rundt indledes onsdag med en etape til og fra Aalborg bringer vi her historien om den første udgave af løbet. Beretningen er fra Bogen Historien om Post Danmark Rundt – De 25 første udgaver, som du kan erhverve dig for blot kr. 75,- på dette link.

Worre og Argentin startede historien

I 1986 blev Moreno Argentin verdensmester i Colorado Springs efter et tæt opgør med franske Charpy Mottet. Men allerede året før triumferede italieneren ved at vinde den første udgave af Danmark Rundt.

Det første Danmark Rundt blev afviklet med Københavns Vinterbane A/S som arrangør, Bikuben som hovedsponsor og Henrik Elmgreen og Karl-Jan Heinsvig som tovholdere. 48 ryttere deltog, og 41 fuldførte. Der blev kørt over ikke færre end otte etaper samt en prolog fra fredag den 2. til torsdag den 8. august. Den samlede præmiesum var på kr. 250.000.

I løbet deltog otte hold på hver seks ryttere. Et lille, men meget stærkt felt. For på startlisten var blandt andre det meget stærke italienske Bianchi-Sammontana-hold med Moreno Argentin, Tommy Priem, sprinteren Paolo Rosola og danske Jesper Worre. Også det franske superhold La Vie Claire stillede op med tidens største danske stjerne Kim Andersen og franske Jean-Francois Bernard, der var udråbt til Bernard Hinaults afløser som mulig Tour de France-vinder.

Herudover deltog også det hollandske Skala-Gazelle med topsprinteren Jean-Paul Van Poppel, italienske Inoxpran-Carrera med danske Jørgen V. Pedersen og en meget ung Claudio Chiappucci, belgiske Safir Colnago med Etienne de Wilde, et britisk hold med blandt andre belgiske Eric Van Lancker. Et dansk landshold med blandt andre Hans-Henrik Ørsted, Jørgen Marcussen og Gert Frank var også med på den imponerende startliste.

Kommende løbsdirektør slog verdensmester
Daværende kulturminister Mimi Jakobsen skød den 5 km lange prolog i centrum af København i gang. Der var start i Amaliegade og blev kørt til Langelinie og retur. Hans-Henrik Ørsted var verdensmester i 5 km forfølgelsesløb og favorit til at vinde prologen. Men han måtte bøje sig for sin rival fra netop forfølgelsesløb på banen, Jesper Worre. Den første etape i det første Danmark Rundt blev vundet af netop Jesper Worre, den senere løbsdirektør og medforfatter til denne bog. Worre sejrede halvandet sekund foran Ørsted, der havde problemer på etapens mindre brostensstykke. Anslået 20.000 tilskuere overværede, at Moreno Argentin indtog tredjepladsen, mens endnu to danske profiler Jørgen V. Pedersen og Kim Andersen besatte de næste pladser.

Worre_orsted_Argentin_85


Worre mistede trøjen og fik den retur

Førertrøjen måtte Jesper Worre dog afgive efter løbets første regulære etape kørt fra København til Slagelse. Der blev kørt blot 105 km, men i tæt regn. Tolv ryttere var af sted i et længere udbrud., men det var et samlet felt, der ramte den afsluttende 4,5 km lange rundstrækning i Slagelse. Her slog Eric Van Lancker til. Med få kilometer til mål kørte belgieren alene og vandt 17 sekunder foran de nærmeste. Dermed var Van Lancker i førertrøjen, ti sekunder foran Worre, inden anden etape, der havde både start og mål i Odense.

”Fyen Rundt” blev etapen kaldt. Der blev kørt med uret rundt over blandt andet Kerteminde, Svendborg, Faaborg og Assens – og dermed en lang række hårde bakker. Ti ryttere kom afgørende fri efter Bogense. Blandt de ti var Worre, Argentin, Prim, Kim Andersen og Jørgen V. Pedersen. Andersen vandt etapen, men Worre generobrede førertrøjen, og Bianchi Sammontana stod stærkt med tre ryttere blandt de ti.

Strid blæst og regn og Tommy Prim i førertrøjen
Søndag den 4. august 1985 blev der afviklet to Danmark Rundt-etaper. Først blev der kørt over 161 km fra Odense over Lillebælt og Vejle til Esbjerg som etape 3A. Et vejr, der mindede om efterår, havde lagt sig over Danmark med blæst, regn og kulde.

Belgiske Dirk Heirweg fra Safir Colnago-teamet kørte solo og sejrede med hele tolv minutters forspring til et felt, der mistede modet i det hårde vejr. Jesper Worre forsvarede førertrøjen, men måtte dog give den videre til sin svenske holdkammerat Tommy Prim efter aftenens enkeltstart over 18 km i Esbjerg. I regn og blæst sejrede Prim i suveræn stil og overtog dermed fronten og favoritværdigheden.

Kongeetapen blev afgørende. Argentin ny mand i gult
Dagen efter blev årets kongeetape kørt over hele 237 km fra Esbjerg til Aalborg. 14 ryttere kom af sted efter omkring 90 kilometers kørsel efter en indlagt spurt i Herning. Dette blev afgørende for etapen, men også for klassementet i det første Danmark Rundt. Blandt de 14 var Argentin, Kim Andersen, De Wilde og Chiappucci, men ikke Worre, Prim og Jørgen V. Pedersen. Schweiziske Benno Wiss fra La Vie Claire vandt etapen, og feltet blev kørt hele 32 minutter agterud. Moreno Argentin overtog førertrøjen, og kun Kim Andersen var nu en reel trussel.

Kontrol af Bianchi Sammontana
Løbets tre sidste etaper blev kontrolleret af Bianchi Sammontana, der uden de store problemer kunne forsvare førertrøjen hos Argentin. 5. etape blev kørt over 153 km mellem Aalborg og Aarhus og over blandt andet Pøt Mølle ved Hammel. 24 ryttere, heriblandt alle med interesse i toppen af klassementet, kom samlet til Aarhus, hvor enorme tilskueremængder tog imod rytterne.

Sprinter Guido Bontempi vandt spurten foran Werner Devos og italienske Paolo Rosola, efter at Kim Andersen havde forsøgt et angreb i finalen. Etape 6A blev kørt fra Kalundborg til Taastrup, hvor den hollandske supersprinter Jean-Van Poppel vandt en massespurt foran Guido Bontempi.

Det første Danmark Rundt sluttede med et 64 km langt kriterium rundt om Christiansborg, skudt i gang af skuespiller Ulf Pilgaard. Bianchi Sammontana styrede løbet hele vejen fra spids, og Paolo Rosola vandt foran sin holdkammerat Jesper Worre.

Kim_E._i_front_på_Chr.-borg_85

Med et ret lille felt blev det første Post Danmark Rundt i 1985 alligevel et flot løb med stor pressedækning og mange tilskuere. Danmark havde fået et internationalt etapeløb, og hos arrangørerne udtrykte Henrik Elmgreen stor tilfredshed – og bekendtgjorde, at løbet ville vende tilbage i 1986.

Bikuben Danmark Rundt 1985
, 2. – 8. august

Slutresultat:
1. Moreno Argentin (Italien- Bianchi Sammontana)
2. Kim Andersen (Danmark-La Vie Claire) +0.21
3. Etienne DeWilde (Belgien-Safir Colnago) +0.58
4. Guido Bontempi (Italien-Inoxpran Carrera) +1.56
5. Francesco Rossignoli (Italien- Inoxpran Carrera) +2.40
6. Nico Verhoeven (Holland-Skala-Gazelle) +2.59
7. Valerio Piva (Italien- Bianchi Sammontana) +3.18
8. Benni Wiss (Schweiz-La Vie Claire) +3.56
9. Claudio Chiappucci (Italien-Inoxpran Carrera) +5.57
10. Luc Colijn (Belgien-Safir Colnago) +7.53

Van_Poppel_foran_Bontempi_1985

Vinder af pointkonkurrencen: Jørgen V. Pedersen (Danmark-Inoxpran Carrera)
Vinder af holdkonkurrencen: Inoxpran-Carrera
Vinder af ungdomskonkurrencen: Francesco Rossignoli (Italien- Inoxpran-Carrera)

Etape for etape:
2. august: Prolog København/Langelinie, 5 km
Vinder: Jesper Worre (Danmark- Inoxpran-Carrera)
Førertrøje: Jesper Worre (Danmark- Bianchi Sammontana)

3. august: 1. etape København – Slagelse, 105 km
Vinder: Eric van Lancker (Belgien-Fangio)
Førertrøje: Eric van Lancker (Belgien-Fangio)

4. august: 2. etape Odense – Odense, 194 km
Vinder: Kim Andersen (Danmark-La Vie Claire)
Førertrøje: Jesper Worre (Danmark- Bianchi Sammontana)

5. august: 3. etape A Odense – Esbjerg, 161 km
Vinder: Dirk Heirweg (Belgien-Safir Colnago)
Førertrøje: Jesper Worre (Danmark-Samontana Bianchi)

5. august: 3. etape B Esbjerg, (enkeltstart), 18 km
Vinder: Tommy Prim (Sverige- Bianchi Sammontana)
Førertrøje: Tommy Prim (Sverige- Bianchi Sammontana)

6. august: 4. etape Esbjerg – Aalborg 237 km
Vinder: Benno Wiss (Schweiz-La Vie Claire)
Førertrøje: Moreno Argentin (Italien- Bianchi Sammontana)

7. august: 5. etape Aalborg – Aarhus, 153 km
Vinder: Guido Bontempi (Italien-Inoxpran Carrera)
Førertrøje: Moreno Argentin (Italien- Bianchi Sammontana)

8. august: 6. etape A Kalundborg – Taastrup, 96 km
Vinder: Jean-Paul van Poppel (Holland-Skala Gazelle)
Førertrøje: Moreno Argentin (Italien- Bianchi Sammontana)

8. august: 6. etape B Kriterium Christiansborg, 64 km
Vinder: Paolo Rosola (Italien- Bianchi Sammontana)
Førertrøje: Moreno Argentin (Italien- Bianchi Sammontana)

Årets Sponsorer:
Hovedsponsor: Bikuben
Sponsor af pointkonkurrencen: Tuborg
Sponsor af ungdomskonkurrencen: Jolly Cola
Sponsor for bedste danske rytter konkurrencen: Dan Cup