HistorieTopartikler

Utrolig Tour de France historie: Blev forgiftet og mistede Tour-sejren

Der var mange specielle episoder ved de første Tour de France. En af dem er fra Tour’en i 1911.

Paul Duboc havde kørt Tour de France to gange før, og både vundet en etape og var blevet nr. fire i 1909. I 1911 var han blandt favoritterne. Og det gik også lovende for Duboc. Tiende etape var i Pyrenæerne, og Duboc var fantastisk kørende. Frankmanden fik opbygget et forspring på otte minutter. Men pludselig kollapsede han. Han måtte simpelthen sætte sig i vejkanten og begyndte både at kaste voldsomt op, og havde det man kun kan kalde for tyndskid! Duboc havde tydeligt fået noget, han ikke kunne tåle. Han var blevet forgiftet. Rytteren fortalte at han ved en kontrolpost havde fået en flaske af en tilskuer. En flaske han havde drukket af, og den lå nu smadret ved siden af ham, og det lugtede ikke godt fra resterne. Der var ingen tvivl om hvad der var sket. Cykelfans mente det måtte være rivalen Gustave Garrigou, der førte løbet, der stod bag forgiftningen.

Reglerne sagde at han ikke måtte få hjælp. Fem kvarter sad Duboc i vejkanten. Men det lykkedes at komme tilbage på cyklen og gennemføre etapen. Vindermulighederne i Tour’en var dog forsvundet.

Senere blev det klart at de var en anden rytter, François Lafourcade, der stod bag forgiftningen. Lafourcade var udgået af løbet et par dage før. Det var ham der havde givet flaksen til Duboc. Muligvis var der tale om et forsøg på doping. François Lafourcade blev på et senere tidspunkt idømt livstidskarantæne i Tour’en, men da han faldt i Første Verdenskrig, blev der ikke gjort et stort nummer ud af det.

Husk at du kan få mange underholdende og utrolige historier fra cykelsporten via bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, der kan købes hos Sportsbog.dk.