HistorieInternationalt landevejTopartikler

Utrolig Tour de France historie: Skulle ikke have være med, men vandt otte etaper

Det var ikke en del af den oprindelig plan, at Freddy Maertens skulle have været med i Tour de France 1976. Han kendte sine begrænsninger i bjergene, og havde ikke det franske etapeløb i sin kalender. I foråret 1976 blev det blandt andet blevet til seks etapesejre i Paris-Nice, sejr i Branatse Pijl, Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, Rund Um den Henning Turm, en andenplads i Liége-Bastogne-Liége, et belgisk mesterskab og meget andet.

Sportsdirektør på Flanderia teamet, Pol Claeys beordrede, grundet de imponerede resultater, Maertens med til Frankrig. Og det gik også meget godt. Tour de France nr. 63 blev kørt over 22 etaper fra 24. juni ti 18. juli. Maertens kørte Tour’en for første gang, og leverede en unik indsats. Prologen, over 8 km, vandt Maertens med hele 17 sekunder til nr. to! Også tredje etape var en tidskørsel. Den var over 37 km. Her sejrede Maertens med et minut og 37 sekunder til nr. to. Men inden havde han også vundet første etape, og var i øvrigt blevet nr. fire på anden etape. Det blev til i alt ti dage i førertrøjen for Maertens i Tour’en 1976.

Freddy Maertens vandt også syvende, samt både etape 18a og 18b og 21. etape. 22. og sidste etape bestod af både en tidskørsel, som Maertens vandt, samt en sprinteretape, hvor Maertens blev nr. to. Det blev også til tre andenpladser og to tredjepladser på etaper for Maertens i Tour de France 1976. Pointkonkurrencen vandt han med 293 point, mens italienske Pierino Gavazzi på andenpladsen blot opnåede 140 point!

Noget af en præstation for en rytter, der oprindeligt ikke havde planlagt at skulle køre løbet.

Freddy Maertens vandt i alt 15 etaper i Tour de France og selvfølgelig den grønne pointtrøje i 1976.. Han blev to gange verdensmeste tog vandt 13 etaper i Vuelta a Espana og syv etaper i Giro d’Italia. Alle vundet i 1977, altså det blev til en serie på 28 etapesejre i tre følgende GrandTours. Ud af 60 etaper i alt. En rekord der umuligt kan blive slået. Og i øvrigt van Maertens hele 54 sejre i 1976. Endnu en rekord der bliver svær at overgå.

Husk at du blandt andet kan købet bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten på Sportsbog.dk. Eller bogen Cykelsportens 25 største legender, hvor Maertens er blandt de 25.