HistorieTour de France

Utrolig Tour de France historie: Måtte iføres iltmaske

Irske Stephen Roche præsterede i 1987 noget som kun Eddy Merckx ellers har gjort. At vinde Giro d’Italia, Tour de France og VM i samme år. Bag den bedrift gemmer der sig mange forskellige historier. 

En af dem er fra Tour’ens 21. etape, der det år blev kørt fra Le Bourg-d’Oisans til skiområdet La Plagne i Alperne. En klassisk hård Alpe-etape over stigninger som Col du Galibier, Col de la Madeleine og altså med finale på La Plagne. Etapen blev vundet af Laurent Fignon efter et tæt opgør med spanske Anselmo Fuerte. Roche kæmpede med spanske Pedro Delgado om førertrøjen, som Delgado havde overtaget dagen inden på etapen til Alpe d’Huez. Spanieren var lige et niveau bedre end ireren, når det gik opad. Roche måtte gå virkelig dybt på La Plagne. Men det gjorde han ifølge en plan, han havde lagt. For Roche havde studeret ruten, og vidste at de sidste fire kilometer var stejle, og var stedet, hvor han kunne vinde tid. Og det gjorde han. Satte kæden på den store klinge, og tømte alt ned i pedalerne.

På et tidspunkt havde forspringet mellem Delgado og Roche været halvandet minut, men Roche begrænsede tidstabet til sin spanske rival til blot et par sekunder. Der var få kamera i Tour’en på det tidspunkt, så det overraskede tilskuere og TV-speakere, at Roche på de sidste kilometer havde lukket det hul Delgado ellers havde åbnet. Den legendariske TV-kommentator Phil Ligget troede knap sine egne øjne, da det gik op for ham at det var Roche, der blandt følgebilerne nærmede sig Delgado på de sidste meter. “Det ligner Stephen Roche. Det ser ud som Roche. Det er Stephen Roche”, lød det, tydeligt overrasket, fra Ligget, der efterfølgende konstaterede, at nu ville han vinde Tour’en.
Efter målstregen i Alpe-byen kollapsede den irske Carrera-kaptajn. Han faldt sammen op ad barrieren, og røg til jorden. Løbslægen kom hurtigt frem til Roche, og iførte ireren en iltmaske. Det var kun muligt for lægen at kommunikere med Roche ved at han blinkede med øjnene, for han kunne ikke ikke bevæge ben og arme. Det var først i ambulancen 10 minutter senere at Roche igen genvandt kontrollen over sin krop. Hans første ord derefter er siden blevet berømte. “”Everything’s okay, mais pas de femme ce soir.” – altså alt var ok, men ingen kvinder i aften!

Siden kunne Roche sikre sig Tour-sejren via en andenplads på 24. etape, der var en enkeltstart over 38 kilometer ved Dijon. Han slog Delgado med et minut og vandt Tour’en med 40 sekunder. Et par dage senere mødte en halv million mennesker frem for at hylde Roche i hans hjemby Dublin.

Husk at du kan læse mere om Stephen Roche i bogen Cykelsportens 25 største legender, som du kan købe via Sportsbog.dk.