HistorieTopartiklerTour de France

Utrolig Tour de France historie: Hjælperytteren ødelagde Merckx drøm

Eddy Merckx er cykelsportens mest vindende cykelrytter og den største stjerne, der nogensinde har været i sporten. Han har rent faktisk vundet alt der er værd tag vinde. I 1971 var Merckx på højden af sin karriere, vandt det år blandt andet Milano-Sanremo, Paris-Nice, Liége-Bastogne-Liége, VM, Lombardiet Rundt og rigtig meget andet. Men han havde også en ambition om at vinde Tour de France ved at have den gule førertrøje fra start til mål. Et mål han meldte ud inden starten på løbet.

Tour de France 1971, udgave nr. 58, blev indledt den 26. juni med en holdtidskørsel, som fungerede som prolog. Merckx’s Molteni team var klare favoritter, vandt suverænt og Merckx kom i gult.
Dagen efter, den 27. juni skulle køres hele tre etaper i tre forskellige lande! Først 59,5 kilometer fra Mulhouse til Basel i Schweiz. Her kørte Merckx sig i den gule førertrøje. Næste etape var fra Basel til Freiburg i Tyskland over 90 kilometer. Og her smuldrede belgierens plan. Etapen endte med en massespurt, som belgiske Eric Leman vandt. Efter etapen fik blandt andre Molteni teamet massage i en fabrikshal tæt ved. Her mødte løbsdirektør Felix Levitan op, og gav førertrøjen til Merckx’s holdkammerat Rini Wagtmans, da han var blevet placeret foran Merckx på etapen. En kæmpe overraskelse for det to holdkammerater.

Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse for Rini Wagtmans, men han var faktisk flov over, at det skete og udtalte at han følte han havde svigtet sin holdkaptajn. “Det var jo Eddys drøm. Jeg var faktisk chokeret”, har Wagtmans senere udtalt. Men faktisk var Merckx helt nede på tredjepladsen, da også endnu en holdkammerat, belgiske Jos Huysmans, var sluttet foran holdkaptajnen.
Wagtmans måtte køre i gult på næste etape, der blev kørt fra Basel og ind i VestTyskland, hvor der var mål i Freiburg. Her erobrede Merckx trøjen tilbage. Eller Wagtman sørgerede for at miste tid.
Men Merckx mistede den igen senere, først til hollandske Joop Zoetemelk og siden til spanske Luis Ocaña, der på ellevte etapen, kørte alle andre i sænk, og slog Merckx med næsten ni minutter. Det blev dog Eddy Merckx, der vandt Tour de France 1971, da Ocaña, styrtede dramatisk på 13. etape og udgik i førertrøjen. Derefter fik Ocaña danske holdkammerat Leif Mortensen mulighed for at køre sin egen chance, og endte på sjettepladsen.

Leif Mortensens placering var den bedste danske i løbet indtil Bjarne Riis blev nr. fem i 1993.

Husk at du via Sportsbog.dk kan købe bøger en række historiske cykelbøger.