Internationalt landevej

Tour de France 2020: Her er hvad vi ved indtil videre

Chris Froome” – (CC BY-NC-SA 2.0) by instants-cyclistes

Tour de France er stadig et godt stykke tid ude i fremtiden, men vi kan stadig allerede nu godt begynde at se frem til det spændende løb. Indtil videre ved vi at det franske cykelløb starter en uge tidligere end hvad det normalt gør for ikke at stå i vejen for OL i Tokyo. Det betyder at Touren starter den 27. juni, hvor to udfordrende etaper i Nice venter. Her lugter det langt væk af Julian Alaphilippe-sejre. Det franske muskelbundt har haft et fantastisk 2019, hvor han for nyligt også vandt Velo d’Or, og det ligner ikke at han har tænkt at tage den med ro i 2019. Her er hvad vi ellers ved.

Der kommer til at være grus
Tour de France-arrangørerne har efterhånden eksperimenteret med grus i et par år nu, hvilket startede med en Paris-Nice etape tilbage i 2016, hvilket blev fulgt op af et langt stykke grusvej i alperne i 2018-udgaven samt afslutningen på La Planche des Belles Filles i 2019. Det tyder derfor stærkt på, at vi igen i 2020 kan forvente os grus i Touren.

Chris Froome TDF2013” – af Denismenchov08 (CC BY-SA 3.0

Froome kommer tilbage på cyklen
Det kræver måske ikke så meget mandsmod at sige, at en rytter der allerede har vundet Tour de France fire gange, kan vinde den en gang til. Men lige i britens tilfælde ser det sværere ud end normalt. For det første fik Froome en yderst hård medtur i sidste års udgave af Touren, da han i juni styrtede på Critérium du Dauphiné, hvor han brækkede lårbenet, albuen og adskillige ribben. Han har derfor været igennem en masse genoptræning, før han overhovedet kunne sætte sig på en cykelsaddel igen, hvorefter formen skulle genfindes. Alderen begynder desuden også at presse, da cykelrytteren næste sommer vil være 35 år gammel. Froome har ikke vundet det franske cykelløb siden 2017, og spørgsmålet er derfor om han nogensinde kommer det til det igen, eller om hans holdkammerater Geraint Thomas og Egan Bernal der vandt i henholdsvis 2018 og 2019 fortsætter deres sejrsstime. Her er det den 22-årige Bernal der bliver den største rival til Froom. Han er en cykelrytter der er klar til at overtage cykelverdenen, og han er også favorit til at vinde næste års udgave af Touren. Bookmakere som bet365 tilbyder nemlig odds forslag som 4,33 på colombianeren til at vinde, mens Froome giver odds 5,00. Geraint Thomas ligger lidt efter i rækken. 

Froome skal dog på ingen måde afskrives. Hans genoptræning går nemlig bedre end forventet, og man regner derfor hos Ineos med at have ham tilbage tidligere end først ventet. Derudover er han selvfølgelig et konkurrencemenneske hele vejen igennem, og har øjnene stift rettet mod rekorder ligesom meget kan nå at ske mellem nu og næste sommer. Desuden var det slet ikke planen at Bernal allerede nu skulle lede Ineos, men på grund af Froomes uheld var holdet nødsaget til at lave ændringer i planen.

Faktum er dog at man ikke skal afskrive Froome endnu. Det bliver derfor spændende at se om Julian Alaphilippe vinder Nice etaperne og at følge den succesfulde cykelrytter Froom frem mod næste års udgave af det populære cykelløb, på grus eller ej.