HistorieTour de France

Tour de France 1904. Yngste vinder og tæsk i luften

Tour de France er verdens største cykelløb og i det hele taget en af de største sportsbegivenheder. Faktisk nok klodens største årlige tilbagevendende sportsevent.
Det første Tour de France blev afviklet i 1903. Henri Desgrange havde fået en, skulle det vise sig, genial ide til at promovere sin avis, L’Auto. Altså afholde et cykelløb og skrive om det i avisen. Og den første udgave af løbet blev yderst vellykket. Desgrange havde set rigtigt, folk blev betaget og fascineret af, at der blev kørt om kap på cykel rundt i hele Frankrig.
Året efter var det, heldigvis, tid til anden udgave. En udgave der siden er blevet meget omtalt. Succesen var enorm, tilskuerinteressen kæmpe stor, og kaosset var svært at styre. Der var ganske enkelt massivt med mennesker overalt, og folk var villige til at gå langt for at hjælpe deres favoritrytter.

Lokale minearbejdere og pistolskud
Cykelløbet satte tingene i kog hos passioneret fans i 1904. Flere gange kom det til sammenstød og optøjer. En af de mest berømte episoder foregik på anden etape. Etapen blev kørt fra Lyon til Marseille. Rytterne blev sendt afsted kl. 3:30 om natten. Efter en times kørsel kom feltet til St. Etienne, der var hjemby for Antoine Fauré. En populær rytter med mange fans. På den anden side af byen, skulle rytterne over Col de la République. Og her ventede rytterne en skræmmende oplevelse. Et par hundrede lokale minearbejdere stod klar på toppen af stigningen med køller og sten. De ville kun slippe Fauré igennem. Der var ganske enkelt tæsk i luften, og specielt vinderen fra 1903, Maurice Garin, stod for skud. Garin og de fleste andre ryttere fik simpelthen bank.

Pistolskud
Mængden trak sig først tilbage, da Geo Lefévre, en af idemændene til løbet, affyrede sin pistol to gange op i luften. Det skræmte trods alt de lokale bøller. Den italienske rytter Giovanni Gerbi havde fået en flaske i hovedet og måtte udgå, men de øvrige ryttere kunne fortsætte.
Også dagen efter ventede der store udfordringer for feltet. Igen blev rytternes passage blokeret, og Lefévre måtte igen affyre skud. Senere var partisansøm og glasskår lagt på vejen. Det var farligt at være Tour de France-rytter i 1904.

Tolv ryttere diskvalificeret
Generelt blev 1904-udgaven den måske mest skandaløse i løbets historie. Maurice Garin blev hyldet som vinder i Paris. Arrangørerne turde ikke andet. Men de var godt klar over, at han ikke var den korrekte vinder. Efter en lang periode med undersøgelser blev blandt andre de fire første i klassementet diskvalificeret. Alle havde fået enten pace eller lift af biler undervejs. I alt tolv ryttere blev diskvalificeret fra Tour de France 1904. Garin fik karantæne, og kom aldrig tilbage til Touren.

Den nye vinder, Henri Corney, blev rykket frem fra femtepladsen. Han var oprindeligt tre timer efter Garin. Cornet var kun 19 år og er historiens yngste Tour de France-vinder. Vinderen fra 1904 fik aldrig siden stor succes i Touren. Året efter udgik han på fjerde etape. Han blev dog nr. otte i 1908-udgaven. Til gengæld vandt han Paris-Roubaix i 1906.

Kløpulver og forgiftning
Der findes også beretninger fra de første Tour de France om at rytterne forsøgte at sabotere hinanden med både forgiftet lemonade og kløpulver. Det lykkedes flere gange. Touren var blevet ofre for sin egen enorme succes. Og det allerede i anden udgave.

Efter det skandaløse løb udtalte arrangør Henri Desgrange, at han aldrig mere ville arrangere Tour de France. Men han tog heldigvis fejl.

Ovenstående er fra bogen “50 utrolige cykelhistorier”, der udkommer efter efteråret 2020. Køb i øvrigt dine cykelbøger via CyclingWorldshop.