Dansk Landevej

Tidligere landstræner John Struve er død

Af Henrik Elmgreen

En legende i dansk cykelsport, tidl. landstræner for de danske landevejsryttere under Danmarks Cykle Union (DCU), har forladt os i en alder af 81 år.

John Struve nåede som aktiv vist ikke længere end til B-klassen, men som træner var han klasse A!
Det var i 1973 at han startede sit arbejde for DCU, samme år hvor unionen fik sit første ”Ungdomsudvalg”, der foruden John bestod af Steffen Nielsen og undertegnede. Vi søsatte en nytænkning, der ikke alle steder blev lige hjerteligt modtaget…. Men alle overlevede, og der kom gode cykelryttere ud af det. Hans tid hos DCU sluttede med OL i Los Angeles 1984 – desværre på en lidt trist måde efter diverse kontroverser.
John var ikke manden, der brød sig om at gå på kompromis. Han var en indpisker på højt niveau, og langt de fleste af hans ryttere oplevede at hade ham, men lærte også at elske ham. Disciplin var et kodeord for ham.

Et billede, der indeholder person, udendørs, opbevarer, stående

Automatisk genereret beskrivelse

John Struve med en af sine elever, Søren Lilholt, dobbelt juniorverdensmester i 1983.

Den største triumf
En af hans første triumfer var EM-sølv i holdløb for juniores i 1974 med Gert Frank, Per Bausager, Olaf Petersen og Ole Redsted. Blandt Struves allerstørste triumfer var junior-verdensmesterskaberne på New Zealand i 1983: Søren Lilholt vandt guld i landevejsløbet og kvartetten Søren Lilholt, Rolf Sørensen, Alex Pedersen og Kim F. Olsen vandt guld i holdløbet.

En generation af danske landevejsryttere fik gennem et tiår lagt grundlaget for en karriere på højt niveau, blandt dem var foruden de allerede nævnte navne som Jesper Worre, Jørgen V. Pedersen, Bjarne Riis, Brian Holm, Jesper Skibby, Kim Eriksen, Per Pedersen og John Carlsen m.fl.
John havde absolut humor – at den ofte var af den grove, måtte man affinde sig med.
Også er vi også nogen, der stadig husker når han kørte service i ”jokeren” i de sjællandske landevejsløb…

Det sidste års tid var svær for John. Han havde fået cancer, havde fået foretaget en bypass og havde haft et fald, hvor han brækkede hoften.

En stor tak til ham for en engageret indsats for dansk cykelsport!

Grundet på tidernes ugunst bliver der ikke nogen bisættelse.