Internationalt landevej

Sådan træner du som en Tour de France-deltager

Selvom det måske ikke er sandsynligt at du stiller op i Tour de France, kan man jo godt sætte sig nogle ambitiøse mål. Vi fortæller derfor om, hvordan du skal træne, hvis du vil matche de store Tour de France-ryttere. Mange amatørryttere har nok på et eller andet tidspunkt haft en drøm om at stå på podiet i Tour de France iført den gule førertrøje. Og selvom det for langt de fleste nok bliver ved drømmene, kan det være sjovt at se, hvor langt man egentlig kan drive træningen. Under alle omstændigheder kan man altid forbedre sine cykelvaner, og her kan man få lidt inspiration fra cykelsportens stjerner. 

Træn med venner
Først og fremmest er det en god idé at lede efter nogle træningspartnere. Godt nok handler Tour de France ofte om stjernerne, og det kræver da helt bestemt både form, talent og fysik at komme til tops. Men spørger man selv de bedste cykelryttere, er der nok ikke en, som vil påstå, at de ville være kommet så langt uden deres holdkammerater. Cykelsport kan være en lidt monoton sport med lange strækninger, hvor der ikke sker så meget, og der er det godt at have nogen med, som kan booste moralen og holde dig med selskab. Men holdkammeraterne er også gode til at skærpe konkurrence under træningsturene, så du har nogle at måle dig op imod. 

Vælg den bedste benzin
Der florerer nogle ret interessante historier om, hvad professionelle cykelryttere indtager under et Tour de France. Hvis man vil sammenligne sig selv med en Tour de France rytter som er i sin bedste form, kan man kigge på Egan Bernal. Bernal vandt ikke bare Tour de France i år, men han er også favorit til at vinde næste år med odds 3.0, hvis vi ser på sport betting med Betfair. Det kræver sit kalorie indtag og diæt at holde sig i sådan en konkurrencedygtig form. Bernal vil i gennemsnit indtage 5.415 kalorier per dag for at indhente de tabte kalorier. Nu kører du nok ikke på det samme antal kalorier som Bernal, men du kan sagtens lade dig inspirere af hans kostvaner. Først og fremmest er det vigtigt at indtage et godt morgenmåltid med masser af kulhydrater i form af brød, grøntsager og juice. Herudover er det også godt med masser af protein fra æg, græsk yoghurt og røget laks. Under løbet kan man spise nogle kulhydratsnacks, bananer eller proteinbarer, som er nemme at have med.  

Opvarmning og udstrækning
Som de fleste andre sportsgrene spiller både optakt og nedkøling en stor rolle for den fysiske form og velbefindende. Men udover lidt ekstra styrketræning er det ikke nødvendigt med et langt opvarmningsprogram. Ofte sætter rytterne sig bare i sadlen og cykler af sted. Til gengæld er det vigtigt at strække ud og eventuel få en omgang massage efter hver etape. I modsætning til mange andre sportsbegivenheder som for eksempel håndbold- og fodboldslutrunder er der ikke mange hviledage imellem etaperne, og på det fysiske plan er et Tour de France langt mere krævende og langvarende end disse. Af og til kan det også være nødvendigt  at konsultere en fysioterapeut, hvis kroppen er ekstra udmattet. 

Alt efter hvor høje mål du sætter for dig selv i din cykeltræning, kan du følge stjernernes træningsmetoder mere eller mindre religiøst. Om ikke andet for at teste, hvor langt du måske selv kunne have drevet cykelsporten.