Bane

Revolutionerende system udviklet på Aarhus Cyklebane

Efter udskilningsløb blev en del af verdensmesterskaberne i banecykling for et par år siden, har den internationale cykelunion arbejdet på et system som kan kalde de udskildte ryttere ned fra banen. Da det ved udskilningsløb er rytterens baghjul som er afgørende (og ikke forhjulet som man kender det fra linjeløb), er rytterne ofte i tvivl om hvem der er udskildt. Samtidig kører rytterne med høj fart på banen, så det kan være svært for dem at høre hvad der bliver kaldt over højttalerne. Systemet som den internationale cykelunion (UCI) benytter består af en sender som kommisæren kontrollerer, samt en modtager på hver af de deltagenede rytteres frempind. På den måde kan kommisæren så aktivere modtageren på den rytters cykel som er udskildt. Der er faktisk kun et problem med systemet, og det er at der kun findes ét system i verden. Systemet er speciallavet, og rejser rundt i en kuffert sammen med UCI kommisærerne. Indtil videre anvendes systemet kun i forbindelse med verdensmesterskaber og World Cups. Men den udfordring har formanden for Aarhus Cyklebane sat sig for at gøre op med.

I samarbejde med Danmarks Cykle Unions distrikt Jylland/Fyn, har Aarhus Cyklebane selv fået produceret et system, som virker på samme måde som det system UCI kommisærerne bruger.

”Jeg syntes at det var ærgerligt at systemet kun blev anvendt ved de helt store stævner, og tænkte at teknologien ikke var mere kompliceret end at man burde kunne få det produceret selv” forklarer Johannes Ollerup Sall, formand Aarhus Cyklebane

Systemet blev indviet i forbindelse med de første danske mesterskaber i udskilningsløb nogensinde, som blev afholdt på Aarhus Cyklebane i tirsdags.

”Vi var naturligvis spændte, og havde forberedt os ekstra grundigt i dommertårnet, men systemet spillede bare. Vi havde ingen udfald, og rytterne roste det også efter løbet. Jeg er slet ikke i tvivl om at det her er fremtiden inden for udskilningsløb, både til store og små stævner” – Johnny Franck, løbsleder Aarhus Cyklebane

Når en rytter er udskildt går der mindre end 10 sekunder, så begynder brikken på cyklens frempind at bippe, blinke og vibrere.