Internationalt landevej

Phillipe Gilberts projekt 5 – Vinder han nogensinde Milano-Sanremo?

Phillippe Gilbert vandt i 2017 hans tredje monumentløb, da han på spektakulær vis gik alene til angreb på Flandern Rundt 55 km fra mållinjen, for at køre sejren hjem. Han forlængede siden hans kontrakt med DeceuninckQuick-Step, og fortalte i den forbindelse at grunden til forlængelsen, skyldtes hans drøm om at vinde alle fem monumenter. Belgieren har allerede vundet Liège-Bastogne-Liège, Flandern Rundt og Lombardiet Rundt ligesom han tidligere på året også tilføjede Paris-Roubaix til listen.

Gilbert to sejren til sidst
Det var ikke uventet at Gilbert tog sejren, men det var måske hans holdkammerat Zdeněk Štybar, som de fleste havde regnet med ville føre det belgiske hold til succes. Sådan skulle det dog ikke gå, for med 45 kilometer igen lige efter Mons-en-Pévéle kørte Gilbert og Yves Lampaert, den forsvarende mester Peter Sagan, Nils Politt, Wout van Aert og Sep Vanmarcke i udbrud, og kort tid efter havde de et minuts forspring ned til feltet. Herefter var det så den tyske rytter Politt der indledte et angreb med 15 kilometer til målstregen, og det var kun Gilbert der havde kræfterne til at følge med ham, mens Lampaert også forsøgte sig. Gilbert og Politt kørte dog ind på den berømte velodrome i Roubaix med et halvt minuts forspring til Lampaert, og her lod Gilbert så Politt lede i det meste af de første halvanden runder omkring banen, inden han til sidst gik til angreb, og kørte sejren hjem. Belgieren kørte et helt fantastisk løb, der med Lampaert som nummer tre sendte hele 2 rytter fra Quick-Step på podiet. Efterfølgende udtalte han, at han stadig går med drømmen om at vinde alle fem monumenter.

”Det er lidt af en skør drøm, der har inspireret mig i de sidste 10 år, og langsomt kommer jeg tættere på det” udtalte han.

Gilbert mangler kun Milano-Sanremo  
Den 37-årige cykelrytter mangler derfor kun Milano-Sanremo for at blive medlem af den eksklusive klub af cykelryttere der har vundet alle fem monument-løb. Kun tre ryttere har gjort det, og de er alle belgiere: Roger De Vlaeminck, Rik Van Looy og Eddy Merckx. Med Gilbert store ambitioner viser bookmakere som Unibet sport med odds 13.00, også noget tiltro til han kan vinde Milano-Sanremo inden han stopper karrieren.

Gilbert har flere gange været tæt på at vinde Milano-Sanremo, da han sluttede på tredjepladsen i henholdsvis 2008 og 2011.

”Det er altid svært at vide hvordan man skal vinde og forstå dette løb. Jeg kom tæt på et par gange, men det skete ikke at jeg vandt. Jeg kom på podiet to gange, men lige nu er det en drøm at få det til at ske. Jeg ved ikke om det bliver i år eller måske aldrig” udtalte Gilbert før Milano-Sanremo i 2018, hvor han skuffende sluttede som nummer 75. I år var det så hans holdkammerat Julian Alaphilippe der tog sejren, da, som Tv2 skriver, ingen kunne hamle op med hans niveau. Gilbert endte igen langt væk fra podiet som nummer 68.

Han vil dog om noget være mere opsat end nogensinde til næste års Milano-Sanremo, hvor han uden tvivl vil sætte alt ind, for at få sin drøm opfyldt. Kun tiden vil vise, om vi får en fjerde cykelrytter med alle fem monumenter.