Bane

Otte baneryttere klar til medaljejagt i Tokyo

Danske OL-medaljer og banecykling hører efterhånden sammen. Ved de seneste tre sommer OL har danske baneryttere vundet medaljer, og det er også planen, at det skal ske i Tokyo. Nu har Danmarks Idræts Forbunds bestyrelse på baggrund af en indstilling fra Danmarks Cykle Union udtaget de otte ryttere, som skal dyste på velodromen i Japan.

Der er tale om Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg, Rasmus Lund Pedersen, Michael Mørkøv, Julie Leth, Amalie Dideriksen.

”Vi har en samlet målsætning om, at cykelsporten skal levere to medaljer ved OL, og de kan sagtens komme på banen. Vi vinder ikke fem medaljer på banen, men vi kan gøre os gældende i alle disciplinerne. I og med at herrerne vandt guld i både holdløbet og parløbet ved VM, så er det nok der, vi har de største medaljemuligheder,” siger Morten Bennekou, der er elitechef i Danmarks Cycle Union (DCU).

Der er i alt fem muligheder for medaljer. Hos herrerne i 4000 meter holdløb, parløb og omnium og hos kvinderne i parløb og omnium.

Ved VM i 2020, der blev afholdt lige inden corona-epidemien lukkede verden ned, vandt fire kilometer-holdet guld og satte tre verdensrekorder i processen. Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen vandt også guld i parløb, og et halvt år forinden vandt Julie Leth og Amalie Dideriksen guld i parløb ved EM.

Siden mesterskabet i Berlin er der dog ikke blevet afviklet store mesterskaber på banen, og i Tokyo vil danskerne møde op uden at have kørt international konkurrence på banen i halvandet år.

”Det er en helt uvant situation, og vi ved ikke, om konkurrenter som Storbritannien og Australien fortsat er lidt nede i en bølgedal, som de var det, da vi kørte VM sidste år. Men vi kørte selv utrolig hurtigt til VM, og hvis vi også gør det i Tokyo, så klarer vi os godt,” siger Morten Bennekou.