Dansk LandevejInternationalt landevej

Omloop Het Nieuwsblad: I regnfuldt, belgisk vejr blomstrer en ny cykelsæson

Brostensklassikerne er for mange cykelentusiaster starten på en ny cykelsæson. Blandt disse brostensklassikkere er Omloop Het Nieuwsblad den allerførste.

Forvent regn – og endda af og til sne – når nogle af verdens bedste ryttere lørdag lufter deres vinterblege ben på den typiske belgiske endagsrute.

På ovenstående foto ses Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Tiesj Benoot på podiet efter sidste års afsluttelse af Omloop Het Nieuwsblad. Foto af: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick

Hvornår finder det sted?

Omloop er som sagt det første løb blandt brostensklassikerne, og der køres lørdag den 25. februar. Dette er et par uger tidligere end de to helt store brostensklassikere, nemlig Flandern Rundt og Paris-Roubaix, som i år henholdsvis finder sted den 2. og 9. april.

Se hele brostensklassiker-kalenderen her: http://www.cyclingweekly.co.uk/tag/cobbled-classics

Hvordan ser ruten ud?

Omloop er designet på en måde, som er typisk for belgiske endagsløb. Ruten er ofte kompliceret, og rytterne er tvunget til at slå skarpe sving gennem de lokale brostengader, som alle er beliggende inden for et forholsvis lille, geografisk areal. Her ser vi ofte de samme gader blive brugt flere gang.

Årets rute er præcis 198,3 km lang, og udover de adskillige flade brostensstrækninger byder den også på 13 stigning.

Hvilke odds kan du få?

Sportssiden bet365, en leverer sportsnyheder og spilleodds, giver ndedenståene ryttere følgende odds:

Peter Sagan – odds 4,00

Greg Van Avermaet – 6,50

Tisej Benoot – 13,00

Tim Boonen – 13,00

Niki Terpstra – 15,00

Sep Vanmarcke – 15,00

Statistisk analyse: De store brostensfavoritter vinder sjældent i Omloop

Det er interessant at se, hvordan bet365’s odds favoriserer Sagan. Historisk set har der nemlig været en tendens til, at de bedste ryttere gemmer deres ressourcer til de fire største løb i brostenssæsonen – nemlig E3 Harelbeke, Gent–Wevelgem og Flandern Rundt i Belgien samt Paris–Roubaix i Frankrig.

Således har ingen ryttere i de sidste 10 år vundet Omloop og samtidig et af de større løb.

Men måske bet365 er optimistiske på baggrund af Sagan utrolig tætte afslutning sidste år (se punkt 5 nedenfor).

Fem interessante ting om Omloop

2017 bliver faktisk det første år, hvor Omloop er en del af UCI World Tour-kalenderen.

På grund af dens tidlige afholdelse, har vejret ofte spillet en afgørende rolle i løbets udfoldelse – og arrangørerne har endda måtte aflyse løbet to år (1986, 2004) efter massivt snefald.

Mange af de helt store, belgiske cykellegender har på et tidspunkt i deres karriere vundet Omloop. Her kan vi blandt andet nævne Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw og Peter Van Petegem.

I løbets 72 år lange historie – fra dets første afholdelse i 1945 og op til i dag – har hele 55 belgiske ryttere vundet løbet. Dette giver dem historisk set eb 55% chance for at vinde. I de sidste 10 år er vinderposen dog blevet blandet en smule bedre. Her har vi været vidne til 3 belgiske vindere, 2 engelske, 2 tyske, 2 italienske og 1 hver til Spanien og Holland.

Sidste års afholdelse af Omloop var særlig intens, da Greg Van Avermaet og verdensmesteren, Peter Sagan, duelerede på løbets sidste meter, hvilket resulterede i Avermaet som den endelige vinder.