BaneTopartikler

Officielt: Parløb på OL-programmet

Den internationale cykelunion har fredag offentliggjort at den internationale olympiske komitee har godkendt at parløb og i øvrigt også BMX Freestyle er på programmet til OL 2020 i Tokyo.

Med Danmarks store traditioner i parløb for herrer samt en række damer, der vil satse på disciplinen, er de danske medaljechancer hermed stærkt forbedre.

Herrerne skal køre over 50 km og damerne 30 km. Der vil være indlagt spurt hver 10 omgang, hvor der gives henholdsvis 5, 3, 2 og 1 point til de fire første. Hentes en omgang gives 20 point.

Parløb blev opfundet i New York i slutningen af 1800-tallet. Men verdensmesterskaberne i disciplinen blev første gang afholdt i 1995 i colombianske Bogota.

De italienske 6- dagesstjerner Marco Villa og Silvio Martinello blev vindere af historien første parløbs verdensmesterskab. Italienerne vandt også året efter i Manchester. Siden har blandt andre den schweiziske alpeekspresse Bruno Risi/Franco Marvulli og belgierne Etienne De Wilde/Matthew Gilmore vundet VM-titlen. Den første danske medalje blev hentet i 1999 i Berlin, da Jacob Piil/Jimmi Madsen var meget tæt på at vinde, men måtte nøjes med den næstøverste plads på podiet efter spanierne Joan Llaneras/Isaac Gálvez. Siden er det blev til bronze og guld for Alex Rasmussen/Michael Mørkøv i henholdsvis 2008 og 2009.

Parløb har i øvrigt tidligere været på OL-programmet, nemlig i 2000 i Sydney, 2004 i Athen og 2008 i Beijing. Her blev det ikke til danske medaljer.