HistorieInternationalt landevej

Husker du…Første ikke-europæiske landevejsverdensmester

Artikelserie på CyclingWorld.dk: Husker du…

Landevejs-VM i 1983 stod i Altenrhein i Schweiz. Der blev kørt over 18 omgange på en 15 km middelhård rundstrækning. 117 ryttere var til start. Italienerne var, som så ofte ved VM, de store forhåndsfavoritter. Og med navne som Francesco Moser, Guiseppe Saronni og en ung Moreno Argentin til start var det vel meget rimeligt med favoritværdigheden. VM 1983 blev dog ingen italiensk succes.

Kim Andersen, der i netop ’83 som den første dansker havde kørt sig i Tour de Frances gule førertrøje, var med i et tidligt udbrud, hvor også Greg Lemond og flere andre store navne sad med. Udbruddet havde dog ikke en gangbar sammensætning. Senere kom Andersen med i et endnu et udbrud, men løb tør for kræfter, faldt tilbage og udgik. Kort efter at Andersen forsvandt fra fronten kom flere store navne op bagfra, og væddeløbet blev for alvor indledt. Den lokale Serge Demierre åbnede tingene med et angreb 36 kilometer fra målstregen. Men Lemond, Argentin og spanske Faustino Ruperez kørte schweizeren ind. Argentin måtte slippe fronten og Lemond og og Ruperez kørte ud på sidste omgang med et forspring på mere end et minut til de nærmeste. Med tolv kilometer igen, på rundstrækningens hårdeste stigning, angreb Lemond, og kørte alene mod målstregen. Amerikaneren byttede sølvet fra 1982 til guld. Han vandt et minut og elleve sekunder foran næste gruppe, hvor hollandske Adrie Van der Poel sikkert spurtede sølvet hjem. Bronze til irske Stephen Roche, mens Ruperez måtte nøjes med fjerdepladsen.

Dermed blev Greg Lemond den første ikke-europæere til at vinde landevejs-VM, faktisk den første medaljevinder, der ikke kom fra det europæiske kontinent. Desuden blev han den første vinder af junior VM, der også blev professionel verdensmester. Bedste dansker i Altenrhein blev Jesper Worre på en flot tolvteplads.