6-dagesløbBaneTopartikler

Gert Frank er død

Gert Frank, et af de største navne i dansk cykelsport i 1970’erne og 1980’erne, er død i en alder af blot 62 år. Gert blev for et par uger siden ramt af en blodprop i hjertet, var hospitalsindlagt, blev udskrevet i sidste uge, men døde så i sin lejlighed natten mellem fredag og lørdag, formentlig af en ny blodprop.

Af Henrik Rico Elmgreen

Gert, født 15. marts 1956, kom fra Århus og slog tidligt igennem både på bane og landevej. I en alder af blot 20 år var han med til at vinde OL-bronze i Montreal i den krævende disciplin 100 km holdløb. Hans holdkammerater var de etablerede stjerner i dansk cykelsport, Jørgen Emil Hansen, Jørn Lund og Verner Blaudzun, så han har ganske sikkert været holdets ”underdog”, men dermed ikke sagt at han har været den, der kørte mindst stærkt på holdet…

Han havde flair for vinterbaneløb og specielt for parløb. Han var teknisk dygtig, havde en fornem stil på cyklen, var udholdende og havde en høj max-fart. Han blev professionel i november 1976 og kørte sit første 6-dagesløb med Ole Ritter i Gent, hvor parret endte på en smuk 5. plads. I årene efter etablerede han sig som vinterbanerytter i international verdensklasse og inden han stillede cyklen i stald i 1987, nåede at han at køre 141 6-dagesløb og sejre i de 20. Legendarisk var hans makkerskab med Hans-Henrik Ørsted. Seks 6-dagessejre og to europamesterskaber i parløb vandt de sammen i løbet af ganske få sæsoner, og alle vi, der fulgte med den gang, er enige om, at det kunne være blevet til meget mere, hvis kemien havde passet lidt bedre…

Ud over EM-titlerne i parløb vandt Gert også EM-guld i Omnium og i dernypace.

I sine bedste år gav han det danske publikum store oplevelser på de hjemlige vinterbaner i Forum og Herning. I en tid, der talte stjerner som Patrick Sercu og Danny Clark var han respekteret og frygtet af de bedste overalt i Europa.

Cykelsporten fyldte også gennem de senere år meget i Gerts tilværelse. Begge hans sønner, Philip og Martin, har kørt cykelløb, Martin har to gange været dansk juniormester i sprint. Hans kone gennem mange år, Charlotte, er også engageret i cykelsporten, og Gert var indtil sidste vinter aktiv i DBC’s pacerkorps.

Et trist og alt for tidligt farvel til et af de største talenter i dansk cykelsport gennem tiderne.

Bogen 6-dagesløb indeholder et kapitel om Gert Frank.