Historie

Gert Frank blev indbegrebet af 6-dagesløb i Forum

Danmarks mest kendte 6-dagesrytter hedder Gert Frank. Fulgte man 6-dagesløbene i 1980’erne, så kender man også Gert Frank. En rytter, der for mange blev essensen af 6-dagesløb, og et navn, som mange fortsat ser som indbegrebet af 6-dagesløb.

Gert Frank havde sin storhedsperiode i slutningen af 1970’erne og i starten af 1980’erne. Dette samtidig med at store stjerner som Patrick Sercu, René Pijnen og Danny Clarke gjorde sig i 6-dagesløbene. At kunne gøre sig gældende blandt disse ryttere understreger, at Gert Frank var en 6-dagesrytter af meget stor klasse.

Frank var som blot 20-årig med til at vinde OL-bronze i Montreal i 1976 i den modbydelige 100 km holdløbsdisciplin. Kort efter gik Gert Frank over som professionel, og debuterede som 6-dagesrytter i Gent, hvor han sammen med Ole Ritter blev nr. fem, Den første professionelle 6-dagessejr vandt Gert Frank i Herning i 1977 sammen med hollandske René Pijnen.

Frank nåede også en kort landevejskarriere på det daværende spanske Reynolds-team, der senere blev til Banesto. Den unge dansker markerede sig faktisk fint og var populær i det spanske. Men en leverbetændelse sendte Frank retur i Danmark, og 6-dageslø bene blev vejen tilbage til toppen. I de følgende år havde Gert Frank Brugsen og deres Winners-koncept som personlig sponsor.

Det blev til 20 6-dagessejre for Gert Frank i 143 starter. Kun en sejr mindre end den danske rekord, som Palle Lykke er indehaver af. Men også en række europamesterskaber i parløb med Hans- Henrik Ørsted kan Gert Frank skrive på rekordlisten. Netop parret Gert Frank/Hans Henrik Ørsted er der rigtig mange, der husker fra 1980’ernes 6-dagesløb i Forum. De to kørte som Par nr. 7 fem gange mellem 1981 og 1987, men sejrede kun en gang sammen i København. Men Gert Frank vandt dog også i Forum med René Pijnen og Patrick Sercu.

Frank var en imponerende elegant rytter med en flot position på cyklen, en god hurtighed, og så kunne han læse udviklingen i et cykelløb. Noget nær den perfekte parløbsrytter. Han og Ørsted havde ofte en række kontroverser, der blev beskrevet intenst i medierne og ofte gav god reklame for Københavns 6-dagesløb. Havde de to fundet ud af det bedre sammen, ville de uden tvivl havde opnået bedre sportslige resultater. Men forskellighederne var ganske enkelt for store. Tidligere i karrieren forsøgte Gert Frank at få et fast makkerskab med først René Pijnen, men også schweiziske René Savary var i spil som fast makker. Det lykkedes dog aldrig at få disse makkerskaber etableret.

Desværre fik Gert Franks karriere en mindre heldig afslutning. Ved det 29. københavnske 6-dagesløb i 1987 var Frank involveret i en strid med tyske Josef Kristen. Kommissærerne tildelte danskeren en advarsel, hvilket han ikke ville acceptere, og han endte med at forlade løbet. Dermed var karrieren reelt slut for Gert Frank.

Læs meget mere om Gert Franks liv i bogen Gert Frank-Helten fra Forum.