Produktnyheder

Fem tips til at køre sikkert med god stil på motionscyklen

Landevejscykling er blevet mere end bare hipt i Danmark. Det er nærmest blevet en bevægelse,  hvor man kan se, at flere og flere træder i pedalerne på landevejene. 13 procent af danskere dyrkede landevejscykling i 2020, viser tal fra Danmarks Statistik. Men med flere motionscyklister på vejene, er der desværre også større chance for dårligere opførsel og kørsel. Her er, hvordan man kan undgå det. 

Forebyg sikkerhed med cykelhjelm
Et af de første råd er, at man altid skal spænde cykelhjelmen. Det er videnskabeligt bevist, at cykelhjelmen kan gardere for hoved- og hjerneskader, hvis uheldet er ude. Særligt når man kører med mange kilometer i timen på landevejen, kan der være risiko for uheld. Derfor er cykelhjelmen ofte en anbefaling fra eksperter. Der findes store udvalg af cykelhjelme, såsom en Abus cykelhjelm, der er notorisk kendte for at være cykelhjelme i høj kvalitet alt efter cyklistens behov. Fordi de specialiserer sig i hjelme til sportsentusiasten, er der både egenskaber som ventilation og afkøling.

Overhold færdselsreglerne 
Selv om man måske godt kan føle sig alene på landevejen, når man suser afsted, er det stadig vigtigt at tage hensyn til andre. I sidste ende er færdselsreglerne til for, at man kan beskytte sig selv og sine medtrafikanter. Det betyder derfor, at man naturligvis skal huske at vise tegn, man skal bruge cykelstien, når der er mulighed for det, og at man ikke kører over for rødt. Selv om landevejstrafikken er mindre, er der højere hastighed. Derfor skal man som motionscyklist også være særligt opmærksom i sving, hvor der kan være dårlig sigtbarhed. 

Hils på andre 
For mange er motionscykling også en måde at skabe fællesskab på. En lille, men vigtig gestus er derfor også at anerkende og hilse på andre. Det er uanset, om det er fælles motionscyklister eller bilister. Det kan være en måde at vise, at man er på landevejen sammen med dem. Men det kan også være en måde at anerkende andre på, eksempelvis hvis man overhaler en cyklist. Derfor er pæne håndtegn vejen frem, når man er på landevejen.

Træk ind til siden
Der har været utallige debatindlæg, læserbreve og indslag i morgenprogrammerne om motionscyklisternes rolle på vejen. Når motionscyklister har haft et blakket ry blandt bilister, kan det blandt andet skyldes, at de ofte fylder på vejen. Man har selv set motionscykelløb, hvor cyklister har fyldt hele vejen på ruter, hvor der ikke er afspærret for anden trafik. Bilister, der efter et sving har mødt 20 cyklister med 50 kilometer i timen. Som motionscyklist skal man respektere trafikken på lige fod med andre. Så selv om det kan føles, som om man er ved sidste etape i Tour de France, så skal man også tage hensyn til de andre på landevejen. 

Hold opmærksomheden
En af de hyppigste årsager til trafikuheld er, at man er uopmærksom. Hvis bilister falder i staver eller bliver distraheret, kan det hurtigt føre til trafikuheld på landevejen. Derfor skal man også som cyklist gøre sit for at holde opmærksomheden. Vær opmærksom på trafikken og trafikforholdene ved at undgå musik i ørerne. I forhold til andre er det også en god idé med refleksvest udover cykellygter, når mørket falder på. På den måde bliver du som cyklist heller ikke overset.