Internationalt landevej

Et af de mest mindeværdige øjeblikke i Tour de France

Et af de mest fantastiske øjeblikke i Tour de France historien skete i 1964, hvor to ryttere kæmpede om både en etapesejr og den gule førertrøje i en 10 kilometer lang nærkamp. 

En af de største nærkampe i Tour de Frances historie fandt sted i 1964, hvor de to franske ryttere Jacques Anquetil og Raymond Poulidor bogstavelig talt satte cyklingen op i et gear, der gav baghjul til kontaktsportsgrene som brydning og rugby. Anquetil, eller Master Jacques som han blev kaldt, havde vundet Touren de foregående fire år og lagde op til som den første rytter nogensinde at vinde Tour de France fem gange. Mesteren var ellers ikke særligt populær blandt fans af cykelsporten, da han ikke var den største fighter, men satte sin lid til sine utroligt hurtige ben på enkeltstarten. Han var taktiker, fik hjælp af sine holdkammerater og gjorde i øvrigt ellers akkurat lige, hvad der var nødvendigt for at vinde. 

Poulidor var hans modstykke på landevejen: Aggressiv, en dygtig bjergrytter, men ikke så god på enkeltstarten som Anquetil. Han var en udadvendt og charmerende lokal landshelt i Frankrig, mens Anquetil blev opfattet som arrogant verdensmand – i interviews senere i livet beskrev han sig selv som ekstremt genert og følte, at folk misforstod hans generthed som arrogance. Og den franske presse var ikke sen til at sætte de to mænd yderligere op imod hinanden. Hvad der efterfølgende udspillede sig på 22. etape blot fire dage før Tourens afslutning, ville have givet anledning til nogle sjove og nervepirrende live bet, hvis betting havde været lige så udbredt i dengang, som det er i dag. For i dag kan kan spillere ikke blot spille på den samlede vinder af Tour de France eller de enkelte etapevindere, men også spille på udfaldet af etaper, som allerede er gået i gang. 

10 kilometers nærkamp med en stigningsgrad på 13%
Anquetil lå ikke til at blive en lige så sikker vinder som de foregående tre år. Faktisk havde han haft et mindre godt Tour de France, hvor en plads i førerfeltet kun var hevet hjem af endnu en sikker enkeltstart. Inden 22. etape lå han blot 56 sekunder før rivalen Poulidor, så tingene ville sandsynligvis blive afgjort på sidste stigning. Og hvilken afgørelse det skulle vise sig at blive.

Mange ryttere i den gule førertrøje ville måske have grebet tingene anderledes taktisk an og have lagt sig lige i baghjulet på forfølgeren for på den måde at spare kræfter. I stedet lagde Anquetil sig skulder ved skulder med sin modstander for at han ikke skulle slippe væk og sådan blev de liggende i næsten 10 kilometer med en stigningsgrad på 13%. Først da målstregen var tæt på, slap Poulidor væk og indhentede sin rival med 42 sekunder, så det nu kun var 14 sekunder, som adskilte de to. Men med to flade etaper og enkeltstart tilbage havde Anquetil stadig mulighed for at distancere sig yderligere til Poulidor, og han endte med at vinde Tour de France med 55 sekunder foran sin rival.

Det blev hans sidste Tour, og for Poulidor lykkedes det aldrig at vinde, selvom han blev nummer tre fem gange.