Internationalt landevej

Er den nye Merckx fundet?

Eddy Merckx er den cykelrytter med den bedste resultatliste i cykelhistorien. Det er de fleste enige om. Merckx har vundet stort set alt, og er den eneste med fem sejre i både Giro d’Italia og Tour de France. Han har vundet tre VM og alle klassikere. Derfor har der ofte i cykelsporten talt om der nogensinde kommer en ny Eddy Merckx. Det har de fleste tvivlet på. Men, som man kan spille på hos kampagnekode odds måske er den nye Merckx fundet nu.

Ihvertfald er det relevant at tale om slovenske Tadej Pogačar kan komme til at matche Merckx på hans resultatlist. Snakken om Pogačar som den nye Merckx er for alvor kommet igang efter den 23-årige UAE Team Emirates-rytters sejr i Lombardiet Rundt. Dermed blev Pogačar den eneste anden end Merckx, der har vundet Liége-Bastogne-Liége, Tour de France og Lombardiet Rundt i samme sæson. “Jeg har ofte hørt, at den nye Merckx er her, uden at de nævnte ryttere har levet op til de forhold”, udtalte Merckx efter årets Lombardiet Rundt til mediet TuttoBici. “Men med Tadej, tror jeg virkelig at vi er her. Han er kun 23 år, og har allerede vundet Tour de France to gange. Det er virkelig utroligt”. 

Pogačar kom ind på UAE og World Tour’en i 2019, og vandt i sin debutsæson tre etaper og blev samlet nr. to i Vuelta a Espana, vandt Tour of California og Volta ao Algarve. I 2020 havde coronapandemien en stor indflydelse på cykelsæsonen, men Pogačar vandt sit første Tour de France efter en dramatisk afsluttende enkelstart, hvor han overtog førertrøjen fra landsmand Primož Roglič. I 2021 har sloveneren for alvor vist sit enormt høje niveau, og med VM-bronze, sejre i Tirreno-Adriatico og UAE Tour. Og alt tyder på at 2022 bliver endnu et stort Pogačar-år.Han har i øvrigt kontrakt med UAE Team Emirates helt frem i 2027.

“Tadej er kun i starten af sin karriere. Jeg tror han kan gøre dt bedre end mig i nogle løb. Han er 23 år og har allerede 30 professionelle sejre, alle på stor vis. Da jeg var 24 havde jeg ikke vundet Tour’en endnu, han har allerede vundet to. Vi vil helt sikkert kunne nyde den store mester i mange år endnu”, har Merckx udtalt til TuttoBici.

Eddy Merckx er blevet 76 år. Han kørte som professionel fra 1965 til 1978. Det første gennembrud kom med sejren i Milano-Sanremo i 1966. Han blev verdensmester første gang i 1967 og vandt for første gang Tour de France i 1969. Merckx vandt også 34 etaper i Tour de France, hvilket Mark Cavendish tangerede i år. Han vandt 24 etaper i Giro d’Italia, syv Milano-Sanremo, fem Liége-Bastogne-Liége og tre Paris-Roubaix, plus rigtig meget andet. Det bliver spændende at se om Pogačar kommer til at matche dette.