Nyheder

En hyldest til de store danske cykelhelte

Danmark har længe brilleret inden for cykelsporten. Gennem årene er det blevet til utallige danske sejre og store danske præstationer. Mange steder i verden ser de imponerede på os og nikker anerkendende. Når vi gør det så godt i cykelsport, så skyldes det i særdeleshed vores store danske talenter. Cykelsporten er nemlig fuld af danske cykelhelte og legender, som fortjener at blive hyldet og fremhævet.

Cykelsporten er ikke den eneste disciplin med helte 
Men cykelsporten ikke unik, når det kommer til at have sine helte og legender. Enhver disciplin har dem. Det er tilfældet i cykling såvel som for eksempel i poker, der ligeledes er en disciplin spækket med legender og verdensmestre. Heraf kan blandt andet nævnes André Akkari, som er en levende legende i det populære kortspil ved det grønne bord. Den brasilianske spiller har længe imponereret i onlinepoker, og hans præmiepulje er i dag på et millionbeløb. Også inden for basketball støder vi på helte. Heraf er den amerikanske spiller LeBron James inkarnationen af stjernestøv. Sidste år var han med til at skrive historie, da han sikrede Lakers sit første mesterskab i intet mindre end 10 år. I håndbold hylder vi danske stjerner som Mikkel Hansen og Niklas Landin. Her blot for at fortælle, at det ikke uhørt med store helte – enhver disciplin og sportsgren har dem. Det gælder for cykelsporten såvel som for poker, basketball og håndbold.

Kongen over dem alle – historisk set
Så hvem er de bedste danskere ryttere gennem tiden? Listen over dygtige danske ryttere er uden tvivl lang. Der er dog enkelte ryttere, der har gjort sig mere bemærket end andre. Rolf Sørensen er helt klart en af dem. Derfor er den første hyldest dedikeret til ham. Den dag i dag er Rolf Sørensen fortsat den mest vindende danske rytter, selvom rytterkarrieren nu er lagt på hylden og udskiftet med et job som kommentator. I alt har cykellegenden hevet 53 sejre hjem i sine 17 sæsoner som rytter. Blandt andet vandt han en sølvmedalje ved sommer-OL i 1996, to etapetriumfer i Tour de France i henholdsvis 1994 og 1996. Sidst men ikke mindst er der ingen vej uden om hans præstationer i Flandern Rundt i 1997 og i Liege-Bastogne-Liege i 1993. De mange sejr har givet ham titlen som klassiker-konge, og derfor er en hyldest også på sin plads. 

Foto af Arni Svanur Danielsson

Nutidens store danske cykelhelt
I nyere tid er det især en dansk rytter som Jakob Fuglsang, der fortjener at blive hyldet. Sidste år blev han nomineret til en Velo d´Or-pris. Det betyder, at det langt fra kun er i denne artikel, at vi hylder den danske cykelhelt. Nogle af rytterens største triumfer har uden tvivl været en førsteplads i Lombardiet Rundt, en sølvmedalje under OL i 2016 og to flotte guldmedaljer i DM i enkeltstart. Det er blot for at nævne noget af alt det, rytteren har haft travlt med at præstere, som årene er skredet frem og han har fået flere kilometer i benene. Inden længe kan vi så også se frem til, at danske Jakob Fuglsang skal køre Tour de France endnu en gang, og med sine hidtil præstationer tyder meget på, at vi har noget godt i vente. I hvert fald skuffer den danske rytter sjældent. Derfor fortjener han opmærksomhed.

Ej at forglemme det lovende talent… 
Mads Pedersen er anden nutidig cykelhelt, som fortjener lidt dedikeret opmærksomhed. De seneste år har han leveret en stribe flotte resultater, som både han og vi kan være stolte af. Heraf bør især nævnes hans VM-titel i herrernes linjeløb i England i 2019. Det er første gang nogensinde, at en dansk rytter vinder løbet. Så godt gået Mads! Derudover sejrede han sidste år i brostensløbet Gent-Wevelgem. Som Mads Pedersen selv har understreget, er denne sejr uden tvivl på listen over de største. Det kan kun blive spændende at se, hvad Mads Pedersen ellers har i ærmet til os de kommende år. Hans præstationer hidtil tegner et lovende billede.  

Vi kunne helt sikkert have fortsat listen. Realiteten er nemlig den, at cykelsporten er spækket med danske stjerner og triumfer. Cykling er og bliver en sport, vi danskere har godt styr på. Derfor bliver det kun interessant at følge med i fremtiden og deraf følge nogle af de nyere talenter såsom Frederik Wandahl, Mattias Skjelmose og Emil Vinjebo. Disse ryttere skal køre World Tour sammen med en stribe andre danskere, og hvem ved; måske bliver det dem, vi hylder i fremtiden?