HistorieTopartikler

Den gule trøje fylder 100 år. Kim Andersen var første dansker i trøjen

Tour de Frances gule førertrøje fylder 100 år. Derfor bringer CyclingWorld.dk her historien om den første dansker, der kom i trøjen.

Kilde: De Danske Cykelhelte.

Kim Andersen blev i 1983 den første dansker i Tour de France gule førertrøje. Trøjen blev erobret efter en andenplads på tredje etape fra Valenciennes til Roubaix og siden forsvaret over fem dage. 

Tour de France 1983, udgave nr. 70 af løbet, blev kørt over prolog og 22 etaper den 1. til 24. juli. På forhånd var Kim Andersens største opgave altså af være hjælper for Joop Zoetemelk på Coop-teamet.

Men allerede på prologen, kørt over 5,5 km ved Fontenay-Sous-Bois markerede danske Andersen sig flot med en syvendeplads. Holdtidskørslen, anden etape over 100 km, vandt Coop teamet, så Kim Andersen var i en fantastisk position, da han på tredje etape kom afsted i et udbrud med belgiske Rudy Matthijs.
Etapen blev kørt over 152 km fra Valenciennes til Roubaix, hvor der var mål på den klassiske cykelbane, kendt for at stedet hvor brostenklassikeren Paris-Roubaix afsluttes. Andersen var oprindeligt gået efter Matthijs som en del af rollen som hjælper for Zoetemelk. De to kom afsted efter, at Matthijs angreb med 53 km igen, og Kim Andersen efterfølgende kørte efter for at få lukket hullet. Belgieren, der kørte for Boule d’Or teamet, udgjorde ingen trussel i klassementet, så Kim Andersen fik af sin sportsdirektør lov til at køre sin egen chance. Efter 15 km i udbrud havde de to et forspring på et minut. Enkelte klassementsryttere forsøgte angreb i feltet, hvilket fik skruet tempoet i vejret. Men den råstærke dansker viste stor styrke. På cykelbanen var Rudy Matthijs den hurtigste, men de to var to minutter og ni sekunder foran feltet, og på den måde blev Kim Andersen den første dansker nogensinde i den gule førertrøje i Tour de France. Den 25-årige dansker førte løbet hele to minutter og fem sekunder foran Zoetemelk. 

I de kommende dage kæmpede Andersen fra Danmark bravt for at beholde sin førertrøje, og de danske medier fik for alvor øjnene op for dansk succes i verdens største cykelløb. Irske Sean Kelly skulle hurtigt vise sig at være den største trussel mod den danske førertrøje. Kelly hentede bonussekunder ved blandt andet at blive nr. to på fjerde etape, nr. tre på sjette etape og ved en række indlagte spurter. På enkeltstarten over 58,5 km ved Nantes, der var sjette etape, var Kelly 33 sekunder hurtigere end Kim Andersen, da de to blev henholdsvis nr. seks og 18, og kørte sig på den måde på på løbets tredjeplads. Via yderligere et par bonussekunder kom Kelly før niende etape så tæt på den førende dansker at minimum en tredjeplads vill bringe ireren i gult. To ryttere kom væk fra feltet inden målet i Pau, men Kelly vandt ved flot og snu kørsel spurten i feltet, og bragte sig dermed et sekund for danske Andersen. Seks dage i den gule førertrøje kunne Kim Andersen dog glæde sig over. Danmark blev dermed den ellevte nation, der fik en cykelrytter i Tour de Frances gule førertrøje.

Senere i løbet vandt Kim Andersens løbets tolvte etape og blev, efter Mogens Frey i 1970, den blot anden dansker til at vinde en etape i verdens største cykelløb.

I alt seks danskere har været i Tour’ens førertrøje. De øvrige er Jørgen V. Pedersen, Rolf Sørensen, Bjarne Riis, Bo Hamburger og Michael Rasmussen.