Dansk LandevejTopartikler

Den første danske sejr i et monument

Søndag køres udgave nr. 103 af Liége-Bastogne-Liége, Den Gamle Dame. Jakob Fuglsang fra Astana og Christopher Juul-Jensen fra Orica-Scott er på startlisten.
Fire danske ryttere har tidligere placeret sig i top-10 i løbet. Rolf Sørensen har gjort det fem gange og en gang har han vundet.

I 1993 opnåede Rolf Sørensen en sjetteplads i Fléche Wallonne, der blev vundet af italienske Maurizio Fondriest. Fire dage senere var det tid til Liége-Bastogne-Liége. Sørensen havde netop fået en ny titaniumcykel og på trods af, at han var på hold med verdensstjerner som den irske Tour de France-vinder Stephen Roche og den italienske bjergkonge Claudio Chiappucci, var han udråbt til kaptajn på Carrera-teamet i Liége-Bastogne-Liége. En rolle som Sørensen havde gjort sig fortjent til ved at blive nummer to i Baskerlandet Rundt blot ti dage tidligere, kun slået med otte sekunder af schweiziske Tony Rominger. Sørensen var tydelig skarp til den belgiske klassiker og på trods af en punktering på et uheldigt tidspunkt tidligt i løbet, sad han alligevel med i finalen. Fire store navne, schweizerne Alex Zülle og Tony Rominger, italienske Maurizio Fondriest og belgiske Jan Nevens, slap overraskende tidligt væk. Med hjælp fra holdkammerat Roche kørte Rolf Sørensen siden fra feltet og fik kontakt med de fire i front.

Zülle blev sat på den berømte La Redoute-stigning, og dermed var fire ryttere tilbage til finalen. Først Jan Nevens og siden Tony Rominger kørte væk. Sørensen håbede i første omgang på, at Fondriest, der var kendt som en hurtig rytter og tidligere på året havde vundet Milano-Sanremo, ville lukke hullet. Men italieneren havde ikke mere at køre med. Danskeren måtte selv køre på dagens sidste stigning.

“Jeg lukkede øjnene og kørte med alt, hvad jeg havde tilbage i mig til toppen af stigningen, for jeg vidste, at jeg ville slå Rominger i en spurt, hvis jeg nåede at hente ham”, har Rolf Sørensen siden forklaret. Danskeren hentede schweizeren, åbnede spurten 250 meter fra målstregen og vandt som den første dansker nogensinde et af cykelsportens fem monumenter.

De øvrige danske ryttere, der har kørt i top-10 i Liége-Bastogne-Liége er Leif Mortensen, Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen.

Ovenstående er blandt andet et uddrag fra bogen De Danske Cykelhelte.