BaneHistorieTopartikler

Den første store danske 6-dageshelt

Willy Falck Hansen eller blot Spejderen var Danmarks første store 6-dageshelt. Falck Hansen levede fra 1906 til 1978, og kørte som professionel cykelrytter fra 1928 til 1950. Han var på toppen af sin karriere en af de største danske sportsstjerner overhovedet. Faktisk var Falck Hansen en kendt person langt ud over sportens verden.

Af Kenneth Møller Kristensen

Tilnavnet “Spejderen” fik han, da han, som 16-årig, mødte frem til Politikens “De unge cykelløb”, i fuld spejderuniform med fløjte og det hele, og naturligvis vandt løbet.
Inden 6-dageskarrieren blev indledt, blev Willy Falck Hansen verdensmester i sprint i 1928 i Budapest som amatør og i 1931 for professionelle på Ordrupbanen. Desuden blev han olympisk mester i 1000 meter på tid i Amsterdam 1928, og vandt også bronze i sprint ved OL i den hollandske by. Resultater der gjorde Falck Hansen til en folkekær skikkelse.
Faktisk knytter der sig en lidt sjov historie til VM-titlen vundet i Ordrup i 1931. I finalen mødte danskeren den franske superstjerne Lucien Michard. De to udkæmpede ekstreme tætte opgør. Da de passerede målstregen i det afgørende heat råbte måldommeren med det samme “Willy”. Men foto har siden skabt stor tvivl om hvem, der kom første over målstregen.

Spejderen var med sin sprinterkarakteristika ikke en oplagt 6-dagesrytter, men havde et enormt talent, og formåede at forvandle sig selv. Dette er ekstra bemærkelsesværdigt, når man tænker på at 6-dagesløb dengang krævede meget mere udholdenhed end nutiden løb. Desuden sørgede arrangørerne for at give ham de rette makkere.

Falck Hansen var ganske enkelt, via sin enorme popularitet, omdrejningspunktet for 6-dagesløbenes succes i 1930’erne. Det var ham folk kom for at se. Men det blev dog kun til en enkel 6-dagessejr for Falck Hansen, nemlig det andet københavnske 6-dagesløb i december 1934, hvor han triumferede med tyske Victor Rausch. Falck Hansen var en farverig person, der var populær hos publikum, men også skilte vandene, da mange opfattede ham som kontroversiel.

Willy Falck Hansen kørte de seks første 6-dagesløb i Forum før Anden Verdenskrig, og da det populære event vendte tilbage i 1951 var Falck Hansen også tilbage. Dog nu som sportslige leder for A/S Vinterbanen, der stod bag 6-dagesløbene i den periode. Denne position havde han frem til 1961, dog ikke ved alle løbene. Falck Hansen nåede desuden at besøge 6-dagesløbene i Forum i 1970’erne, inden han døde i 1978.

willyfalckhansen_1