Historie

Cykelklubben ABC fylder 125 år

Cykelklubben ABC blev stiftet 14. april 1894 og er dermed næsten lige så gammel som den organiserede cykelsport i Danmark. ABC er i dag den tredjeældste endnu eksisterende cykelklub i Danmark, kun Dansk Bicycle Club (1881) og Dansk Cykle Ring (1890) er ældre.

Af Henrik Elmgreen

Navnet lyver ikke, ABC blev født med stærke rødder i arbejderbevægelsen, idet initiativet til den nye klub kom fra diskussionsklubben Karl Marx. Klubbens første formand Frederik Borgbjerg var socialdemokrat og blev senere folketingsmand og minister. Klubbens første kasserer, A.C. Meyer, kom ligeledes fra arbejderbevægelsen.

Det sociale fremgår også af at klubbens første formål var at hjælpe medlemmerne med at erhverve sig en cykel på for arbejdere overkommelige vilkår. En cykel kostede dengang omkring 500 kr., og det var sandelig mange penge i Danmark anno 1894. Derfor lavede man en ordning, hvor klubbens medlemmer i 10-mandsgrupper hæftede solidarisk ved køb af cykler på afbetaling.

Blandt klubbens øvrige formål var agitation for Socialdemokratiet og dyrkelse af det selskabelige samvær. Mens førstnævnte formål efterhånden gled i baggrunden, har fest og farver stået på ABC’s program i alle klubbens 125 år!

T.v. interviewes Frode Sørensen af Gunnar NU efter en sejr i Stjerneløbet. T.h. kører Ole Ritter i mål som sølvvinder ved VM i Italien i 1962.

Først og fremmest blev ABC en klub, der dyrkede cykling på alle niveauer, og som var med til at præge dansk cykelsport både sportsligt og organisatorisk.

Store navne har båret ABC’s rød-hvid-blå farver gennem årene, men to profiler kan særligt fremhæves: I 1930’erne Frode Sørensen (5 x dansk mester og VM-sølvvinder) og i 1960’erne Ole Ritter (3 x dansk mester og VM sølv-vinder, verdensrekordmand m.m.).

ABC er still going strong i jubilæumsåret, ikke mindst i kraft af et stærkt og succesrigt juniorteam, der har været dominerende på såvel landevej som på bane og cross gennem de seneste år.

Dagen markeres med den traditionelle kransenedlægning ved F.J. Borgbjergs og A.C. Meyers grave på Vestre Kirkegaard på dagen.

Derefter afholdes der jubilæumsreception i klubbens lokaler søndag 14. april kl. 12 – 14. Adressen er Kobbelvænget 65 i Brønshøj.