Internationalt landevej

Banecyklingens Hall of Fame indviet i Ballerup Super Arena

I forbindelse med DBCs 3-dagesløb er der fredag indviet en banecyklingens Hall of Fame i Ballerup Super Arena.

En ekspertkomitee har udpeget de tre første medlemmer. Disse er Thorvald Ellegaard, Niels Fredborg og Hans Henrik Ørsted. Læs om de tre ryttere i nedenstående.

Thorvald Ellegaard
Født: 7. marts 1877 i Fangel på Fyn.
Død: 27. april 1954.
Aktiv i 31 år fra 1895 til 1926.

Blev af sin samtid betragtet som Danmarks største idrætsmand og internationalt som det største navn i cykelsporten.

Vandt seks gange det professionelle verdensmesterskab i sprint, vandt fire gange sølv. 11 gange vinder af Ordrupbanens Grand Prix og to gange vinder af Grand Prix de la Ville de Paris.

Ellegaard kørte i en tid, hvor international banesport rangerede fuldt på højde med landevejssporten. I hans storhedstid i det første tiår af det 20. århundrede var han efter sigende Europas højest lønnede cykelrytter. Han var vellidt af såvel sine konkurrenter som af offentligheden.

Efter den aktive cykelkarriere var Ellegaard i en årrække sportsleder på den daværende cykelbane i Ordrup. Thorvald Ellegaard blev desuden, som den eneste cykelrytter nogensinde, slået til Ridder af Dannebrog.

Niels Fredborg
Født: 28. oktober 1946 i Odder.
Aktiv 1962 til 1980

Niels Fredborg reddede hele Danmarks ære, da han torsdag den 31. august 1972 vandt olympisk guld på cykelbanen i München: Danmarks olympiske hold var rejst til de olympiske lege med store forhåbninger, men dagene gik – uden medaljer til Danmark. Man havde næsten opgivet håbet. Men så kom Fredborg på banen og sikrede Danmark en medalje i 1000 meter på tid. Den eneste til Danmark ved disse lege – og den var af guld!

I årene forinden havde han vundet tre verdensmesterskaber i disciplinen, og ved OL i Mexico i 1968 havde han vundet sølv. Fire år senere, i Montreal 1976, fik han med en bronzemedalje gjort sit olympiske medaljesæt komplet. 27 danske mesterskaber fuldender historien om en enestående sportsmand.

Hans-Henrik Ørsted
Født: 13. december 1954 i Grenå.
Aktiv 1970 til 1988.

Ørsted opnåede sine resultater i kraft af et særligt talent, men nok så meget i kraft af en enestående vilje, beundringsværdig flid og stædighed. Det gjorde ham også i stand til at komme igen efter invaliderende styrt og uheld, der ville have fået snart sagt enhver anden atlet til at opgive tanken om atter at dyrke sport på eliteplan.

Ved de olympiske lege i Moskva i 1980 vandt Hans-Henrik Ørsted bronze i disciplinen 4 kilometer individuelt forfølgelsesløb. Efter OL indledte Ørsted en professionel karriere, hvor han hele tre gange blev verdensmester i 5 kilometer individuelt forfølgelsesløb. Dertil kommer tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer. 

På den hjemlige scene vandt Ørsted 14 danske mesterskaber på bane og landevej. Han var en enestående temporytter, og satte ikke mindre end 10 verdensrekorder på forskellige distancer. På landevejen vandt han i 1985 den klassiske partidskørsel Trofeo Baracchi sammen med den italienske verdensstjerne Francesco Moser.

På vinterbanerne dannede Ørsted i et par år et stormombrust ”Par nr. 7” med landsmanden Gert Frank. Otte 6-dagessejre vandt de sammen, og to gange blev de europamestre i parløb.