BaneBane VMHistorieTopartikler

Bane VM-viden: VM 1956 gav stort underskud

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Bane-VM 1956 blev afviklet den 27. august til 2. september på Ordrupbanen. Der blev kørt over tre discipliner for professionelle, sprint, forfølgelsesløb og motorpace samt sprint og forfølgelsesløb for amatører.

Kay Werner vandt bronze i de professionelles forfølgelsesløb og dermed Danmarks eneste medalje. Werner kørte imponerende, og blev kun besejrede af superstjernerne italienske Guido Messina og franske Jacques Anquetil. Sidstnævnte kender de fleste som manden, der blev den første til at vinde Tour de France fem gange. Messina blev i alt fem gange verdensmester i forfølgelsesløb, og vandt også siden en etape i Giro d’Italia.

De professionelles sprint blev vundet af Antonio Maspes, der i alt vandt syv verdensmesterskaber i denne disciplin. I 1956 slog den italienske sprinter en anden af de store legender i sprint, britiske Reg Harris, forholdsvis let i finalen efter at Harris havde været ude i en hård semifinale mod schweiziske Oscar Plattner (foto).

Maspes døde i 2000, og i den forbindelse blev den legendariske Vignorelli bane i Milano, hvor Maspes startede med at cykle og hvor Fausto Coppi har slået sin berømte timerekord, omdøbt til Velodromo Maspes-Vigorelli.

Italian, der på landevejen havde en aldrende Fausto Coppi med til landevejsløbet i Danmark, blev bedste nation på ved VM i Orddrup 1956 med tre guldmedaljer.

Regn kostede uden tvivl mange tilskuere de første dage på Ordrupbanen, og i øvrigt også til landevejsløbene i Ballerup, hvor der også blev taget entré til opløbsstrækningen.

VM i 1956 gav et underskud på 150.000 kroner, hvilket var et stor beløb på dette tidspunkt, og det tog flere år før Danmarks Cykle Union kom ud af gælden. Dermed var lysten til at arrangere flere VM i Danmark stærkt dæmpet. Først i 2002 kom der bane-VM til Danmark og først i 2011 var der igen landevejs-VM på danske veje.