Internationalt landevej

Bane VM-viden: Vinder af Tour’ens pointtrøje og verdensmester i sprint

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Vinder af Tour’ens pointtrøje og verdensmester i sprint
Ofte er banesprintere, specielt i de senere år, store muskuløse cykelryttere, der har det svært ved begå sig i landevejløb og de fleste også i andre banediscipliner.

En stor undtagelse for dette er belgiske Patrick Sercu. En af de mest karakteristiske cykelstjerner, er nogensinde har eksisteret. Sercu vandt den grønne pointtrøje i Tour de France 1974, i alt seks etaper i Tour’en og elleve etaper i Giro d’Italia. Han er måske den bedste 6-dagesrytter i historien. Men han er også tre gange blevet verdensmester i sprint.

Det første verdensmesterskab i sprint opnåede Sercu som blot 19-årig, og som amatør, på hjemmebane i Rocourt, tæt ved Liége, i Belgien i 1963. Det VM hvor Danmark opnåede bronze i holdforfølgelse efter Sovjetunionen og Vesttyskland. Sercu besejrede i finalen italienske Sergio Bianchetto.
Efter OL i Tokyo i 1964, hvor Sercu lige vandt 1000 meter på tid, blev den belgiske stjerne professionel. Og også i de professionelle række havde han succes som banesprinter. Han havde dog en stor rival i italienske Giuseppe Beghetto, der på et tidspunkt havde verdensrekorden på 200 meter. Ved VM i San Sebastian i 1965 besejrede Beghetto Sercu i finalen. I 1967 var rollerne bytte om, og det blev til belgisk guld. I 1968 i Rom var Beghetto igen hurtigst i finalen, men i 1969 i Antwerpen vandt Sercu sig tredje og sidste verdensmesterskab i sprint, nu foran landsmand Robert Van Lancker. Derefter var det landevejsløb og 6-dagesløb, der blev Patrick Sercus primære fokus.

Patrick Sercu levede fra 1944 til 2019. Han vandt i alt 1206 cykelløb, 1038 af dem var på banen.