BaneBane VMTopartikler

Bane-VM viden: To gange på podiet med Danny Clark og fik bøde

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

To gange på podiet ved Danny Clark
Niels Fredborg er optaget i Danmarks Idræts Forbunds Hall of Fame. Det siger alt om hvor stor en profil han har været i dansk sportshistorie. Niels Fredborg har blandt andet vundet tre olympiske medaljer, og tre verdensmesterskaber i 1000 meter på tid.

Han gik efter OL i 1976 over som professionel. Og mange har måske glemt at det også lykkedes at vinde en VM-medalje som professionel. Det gjorde Fredborg ved VM 1980 i franske Besancon, hvor det overraskende blev til bronze i keirin. Noget bemærkelsesværdigt ved dette resultat er, at Fredborg, der var blevet 33 år, stod på podiet sammen med to legendariske cykelryttere. Verdensmester blev nemlig australske Danny Clark, der siden blev en af verdenshistoriens bedste 6-dagesryttere og nr. to det franske sprinterikon Daniel Morelon, der otte gange blev verdensmester i sprint. Clark og Fredborg stod også på podie sammen ved OL i 1972. Her var danskeren dog bedst i 1000 meter på tid.

Niels Fredborg kvalificerede sig Keirin-finalen i Besancon via opsamlingsheat, han fik den bedste startposition, og sikrede sig medaljen via en lang spurt, hvor altså kun Clark og Morelon passerede danskeren.

I øvrigt fik Niels Fredborg en bøde på kr. 17.000,- for at bære en trøje, hvor der stod Akai (en elektronikvirksomhed) på ved præmiecermonien. Det var ikke tilladt at reklamere på dine måde.

Endnu mere i øvrigt. VM i 1980 var det første hvor keirin var på programmet.  Det har det været lige siden. Året efter vandt Clark også i tjekkiske Brno og de to følgende år opnåede australieneren sølv. Fredborgs medalje er den eneste danske nogensinde i disciplinen.

Husk at købe dine sportsbøger via SportsBog.dk og få dine kulturnyheder via JuicyNet.dk.