BaneBane VMHistorieTopartikler

Bane VM-viden: Fausto Coppi vandt guld i Danmark

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Fausto Coppi vandt guld i Danmark
Fausto Coppi er nok det største ikon i cykelsportens historie. En status han har opnået både ved at vinde fantastiske sejre i både Giro d’Italia, Tour de France, Milano-Sanremo, Lombardiet Rundt, Paris-Roubaix, VM og rigtig mange andre store løb. Men også via et kontroversielt privatliv, og en berømt timerekord. Men han vandt altså også VM-guld på Ordrupbanen i Danmark.

Bane-VM 1949 blev afviklet på Ordrupbanen nord for København den 22. til 28. august. Der blev kørt tre discipliner for professionelle og to for amatører. Heriblandt 5 km forfølgelsesløb for professionelle, hvor Fausto Coppi deltog.

Den største trussel mod Coppi ville på forhånd være landsmand Antonio Bevilacqua, men han deltog ikke i Ordrup. Det italienske cykelforbund havde ikke udtaget ham af disciplinære grunde. Bevilacqua havde vundet sølv i 1947, efter Coppi, bronze i 1948, hvor Coppi fik sølv, slået af hollandske Gerrit Schulte. Siden vandt Bevilacqua guld i 1950 og 1951 og sølv i 1952.

I finalen i Ordrup i 1949 mødte Coppi Lucien Gillen fra Luxembourg, som han besejrede suverænt. Italienerens tid for de 5 km lød på 6:30,2 minutter for de 5 km.

Det blev i øvrigt til dansk fjerdeplads i disciplinen ved Arne W. Pedersen, der tabte bronzefinalen til hollandske Wim Van Est.

Fausto Coppi levede fra 1919 til 1960. Den berømte timerekord satte han på Vignorelli banen i Milano i 1942. Giro’en vandt han fem gange, Tour’en to gange. Han blev landevejsverdensmester i 1953. Ved landevejs-VM i 1949, også i Danmark, opnåede han bronze.

I øvrigt Bane-VM 1949 gav et underskud på ca. kr. 40.000. Det var kalkuleret med underskud på kr. 50.000, så det var acceptabelt. Der var dog en vis undring over at den internationale cykelunion (UCI) modtog kr. 63.585 fra VMs regnskab.