Danske topplaceringer i Liége-Bastogne-Liege

Liége-Bastogne-Liége er verdens næstældste stadigt eksisterende cykelløb. Første udgave blev kørt i 1892.

Som i så mange andre store cykelløb er det Eddy Merckx, der er mest vindende med fem sejre mellem 1969 og 1975. Spanske Alejandro Valverde og italienske Moreno

Argentin har være fire sejre, mens belgierne Alfred De Bryune, Alfons Schepers og Léon Hoija har vundet løbet tre gange.

Fem danske ryttere har placeret sig i top-10 i Liége-Bastogne-Lége. Rolf Sørensen har gjort det fem gange og en gang har han vundet.

Første danske sejr i et monoment
I 1993 opnåede Rolf Sørensen en sjetteplads i Fléche Wallonne, der blev vundet af italienske Maurizio Fondriest. Fire dage senere var det tid til Liége-Bastogne-Liége. Sørensen havde netop fået en ny titaniumcykel og på trods af, at han var på hold med verdensstjerner som den irske Tour de France-vinder Stephen Roche og den italienske bjergkonge Claudio Chiappucci, var han udråbt til kaptajn på Carrera-teamet i Liége-Bastogne-Liége. En rolle som Sørensen havde gjort sig fortjent til ved at blive nummer to i Baskerlandet Rundt blot ti dage tidligere, kun slået med otte sekunder af schweiziske Tony Rominger. Sørensen var tydelig skarp til den belgiske klassiker og på trods af en punktering på et uheldigt tidspunkt tidligt i løbet, sad han alligevel med i finalen. Fire store navne, schweizerne Alex Zülle og Tony Rominger, italienske Maurizio Fondriest og belgiske Jan Nevens, slap overraskende tidligt væk. Med hjælp fra holdkammerat Roche kørte Rolf Sørensen siden fra feltet og fik kontakt med de fire i front.

Zülle blev sat på den berømte La Redoute-stigning, og dermed var fire ryttere tilbage til finalen. Først Jan Nevens og siden Tony Rominger kørte væk. Sørensen håbede i første omgang på, at Fondriest, der var kendt som en hurtig rytter og tidligere på året havde vundet Milano-Sanremo, ville lukke hullet. Men italieneren havde ikke mere at køre med. Danskeren måtte selv køre på dagens sidste stigning.

“Jeg lukkede øjnene og kørte med alt, hvad jeg havde tilbage i mig til toppen af stigningen, for jeg vidste, at jeg ville slå Rominger i en spurt, hvis jeg nåede at hente ham”, har Rolf Sørensen siden forklaret. Danskeren hentede schweizeren, åbnede spurten 250 meter fra målstregen og vandt som den første dansker nogensinde et af cykelsportens fem monumenter.

Sørensens første top-10 placeringer blev hentet med en ottendeplads i 1988. I 1991 blev han nr. tre efter Moreno Argentin og Claude Criquielion, mens Miguel Indurain blev nr. fire! Noget af et selskab I 1995 blev det til en ottendeplads og i 1996 en niendeplads.

Ny dansk sejr
De øvrige danske ryttere, der har kørt i top-10 i Liége-Bastogne-Liége er Leif Mortensen, Jakob Fuglsang, Chris Anker Sørensen og senest Mattias Skjelmose. Mortensen er blevet nr. seks i 1972 og nr. syv i 1973. Begge gange vandt Eddy Merckx. Chris Anker Sørensen blev nr. seks i 2011, mens Jakob Fuglsang blev nr. 9 i 2015 og nr. 10 i 2018.

I 2019 kom så Fuglsangs helt store triumf med sejr. På Roche-aux-Faucon med omkring 20 km igen angreb danskeren fra en frontgruppe. Han fik i første omgang candiske Michael Woods og italienske Davide Formolo med. Men med 13 km igen kørte Fuglsang alene mod målstregen.

I 2023 kørte Mattias Skjelmose sig ind på en niendeplads.